Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Beijingul cere constructorilor auto chinezi să nu mai investească în țările UE care au votat pentru suprataxarea mașinilor electrice din China

Guvernul de la Beijing le-a transmis constructorilor de mașini electrice să nu mai investească în țările din UE care susțin acea suprataxare a automobilelor electrice chinezești. Informația a fost dezvăluită de două persoane sub protecția anonimatului, potrivit Reuters, iar vestea a venit exact în ziua în care Uniunea Europeană tocmai a început să aplice taxe vamale suplimentare constructorilor de mașini electrice importate din China.

Guvernul chinez a avut o întâlnire cu reprezentanții unora dintre acești producători auto, pe 10 octombrie, cărora le-a cerut „prudență” în ceea ce privește investițiile în aceste țări, de acum încolo. Însă ei au fost încurajați să investească în țările care s-au abținut de la votarea acelor taxe: Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Malta.

Beijingul cere constructorilor de mașini electrice chineze să nu mai investească în UE

Între timp, cel mai mare constructor de mașini electrice din lume, BYD, va deschide o fabrică în Ungaria. Iar BYD se gândește la mutarea sediului european din Olanda în Ungaria. SAIC, aflat pe locul 2 în China și pe 3 în lume, după Tesla, se află în căutarea unui loc pentru o fabrică în Europa.

Guvernul chinez încă negociază, în special pe canale diplomatice, cu Uniunea Europeană, pentru a obține măsuri alternative la aceste taxări.

Taxele nu sunt egale pentru toți acești constructori, iar cele mai mari ajung la 35,3%. UE a luat aceste măsuri pentru a compensa efectele subvențiilor pe care guvernul de la Beijing le aplică pe scară largă în sectorul său național al vehiculelor electrice. Ajutorul financiar a permis producătorilor chinezi să-și vândă mașinile la prețuri mai mici față de concurenții lor europeni, susține Comisia Europeană, ceea ce ar reprezenta concurență neloială.

În consecință, vânzările de vehicule electrice ale companiilor chineze în Europa au crescut considerabil. Cota lor de piață a sărit de la 1,9 % în 2020 la 14,1 % în al doilea trimestru din 2024, conform estimărilor Comisiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE