Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, fără susținători la șefia NATO. Viktor Orban și-a anunțat sprijinul pentru Mark Rutte

"Șansele mele sunt rezonabile", spunea Klaus Iohannis pe 3 aprilie, la aproape trei săptămâni după ce și-a anunțat candidatura la șefia NATO. La acea vreme, țările care au anunțat că îl susțin pe președintele României erau Ungaria și Slovacia, numai că, acum, Iohannis a rămas fără susținători.

După ce Slovacia a anunțat că nu i se mai opune lui Mark Rutte, a urmat premierul Ungariei, Viktor Orban, care a declarat că îl susține pe olandezul Rutte. El era oricum favorit la această funcție pe care Jens Stoltenberg o mai deține până pe 1 octombrie. Orban i-a spus lui Rutte că îl susține dacă Ungaria nu va fi obligată să contribuie la ajutorarea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Iohannis, fără susținători la șefia NATO. Orban și-a anunțat sprijinul pentru Rutte

"În urma recentelor alegeri europene, unde maghiarii au votat în număr mare în favoarea păcii, am ajuns la un acord important cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Am convenit că niciun angajat maghiar nu va lua parte la activitățile NATO în Ucraina și că nu vor fi folosite fonduri maghiare pentru a o sprijini.

Următorul nostru pas în această săptămână a fost să ne asigurăm că acest acord poate rezista testului timpului. După întâlnirea de ieri, de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că sprijină pe deplin acest acord și că va continua să o facă dacă va deveni secretar general al NATO.

Având în vedere angajamentul său, Ungaria este pregătită să susțină candidatura premierului Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. (...) Scopul său, în calitate de secretar general al NATO, va fi să trateze toți aliații cu același nivel de înțelegere și respect", a fost postarea lui Viktor Orban, alături de o fotografie cu Rutte și de o scrisoare primită de la premierul olandez. Cei doi s-au întâlnit în cadrul reuniunii liderilor UE, care a avut loc la Bruxelles.

Rutte era un critic al Ungariei și, de fapt, al lui Viktor Orban, cel care s-a opus mereu ajutorului trimis Ucrainei, iar țara sa a avut multe derapaje de la democrație. Ungaria rămâne totuși singura țară sancționată de Uniunea Europeană pentru nerespectarea statului de drept.

De altfel, Orban a spus, în urmă cu câteva zile, că Rutte trebuie să-și ceară scuze pentru "opiniile sale problematice", dacă vrea să fie susținut de Ungaria pentru funcția de secretar general al NATO. Liderul de la Budapesta le consideră jignitoare.

În ultimele luni, aproape toți liderii țărilor NATO și-au exprimat susținerea pentru Mark Rutte, astfel că Iohannis rămâne efectiv fără niciun susținător. Iar Rutte, chiar dacă avea sprijinul majorității mebrilor NATO, trebuia să fie susținut de toți cei 32, pentru că, în NATO, deciziile se iau prin consens.

Atribuțiile secretarului general al NATO

Secretarul general prezidează Consiliul Nord-Atlantic - principalul organism politic de luare a deciziilor al Alianței - precum și alte comitete decizionale de rang înalt. Printre acestea se numără Grupul de planificare nucleară, Consiliul NATO-Ucraina, Consiliul NATO-Rusia și Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic. În plus, secretarul general prezidează Comisia NATO-Georgia.

Dincolo de rolul de președinte, secretarul general are autoritatea de a propune subiecte de discuție și de a-și folosi bunele oficii în cazul unor dispute între statele membre. Acesta acționează ca un facilitator al deciziilor, conducând și îndrumând procesul de formare a consensului și de luare a deciziilor în întreaga Alianță.

Pentru a facilita acest proces, secretarul general menține contactul direct cu șefii de stat și de guvern și cu miniștrii de externe și ai apărării din NATO și din țările partenere. Acest lucru presupune vizite regulate în țările NATO și partenere, precum și întâlniri bilaterale cu înalți oficiali naționali atunci când aceștia vizitează sediul NATO.

În mod efectiv, rolul lor le permite să exercite o anumită influență asupra procesului decizional, respectând în același timp principiul fundamental conform căruia autorita de a lua decizii este investită doar în guvernele membre însele.

Secretarul general este, de asemenea, principalul purtător de cuvânt al Alianței și reprezintă Alianța în public în numele țărilor membre, reflectând pozițiile comune ale acestora în probleme politice.

De asemenea, reprezintă NATO în fața altor organizații internaționale, precum și în fața presei și a publicului larg. În acest scop, secretarul general organizează în mod regulat briefinguri și conferințe de presă, precum și prelegeri și discursuri publice.

În al treilea rând, secretarul general este ofițerul executiv superior al Statului Major Internațional al NATO, fiind responsabil de numirile personalului și de supravegherea activității acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE