Guvernul a modificat semnificativ regulile și normele privind jocurile de noroc printr-o Ordonanță de Urgență. Prevederile anunțate de Marcel Ciolacu ar fi în dezacord cu legislația europeană în domeniu, afirmă președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță, Odeta Nestor.
În direct la Euronews România, Nestor a anunțat că Executivul va fi chemat în instanță. Mai mult, susține ea, țara noastră riscă o procedură de infringement - o sancționare pentru neîndeplinirea unei obligații din calitate de stat membru UE.
Guvernul României, avertizat că încalcă normele europene
Odeta Nestor a vorbit și despre declarațiile lui Marcel Ciolacu de zilele trecute. Premierul i-a pomenit numele în contextul unor așa-numite presiuni pe care le-ar resimți, la nivel înalt, din partea celor care conduc industria odată cu modificările anunțate.
Odeta Nestor: "M-am simțit vizată doar prin simplul fapt că s-a folosit numele meu de către premier. Poate dacă nu era într-un context urât, m-aș fi simțit onorată și m-am gândit că aș merita această onoare pentru ceea ce am făcut în poziția mea de președinte al Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc. Dar probabil domeniul este unul interesant și pentru politic, iar lucrurile au ajuns în această situație, cu aceste comentarii.
Reprezint asociația de online și nu aș putea să vorbesc în numele celorlalți, adică cei de la retail. Prin această ordonanță, noi am atras atenția oficial, din partea Asociației, am depus adrese cu argumentele necesare și legale. Prin această ordonanță se încalcă tratatul și directiva europeană, legislație pe care, în acest moment, am fi obligați, măcar moral, să o respectăm, pentru faptul că ne dorim acești bani europeni și luptăm pentru ei.
Dar pe de altă parte, legislația europeană va fi încălcată și, cu siguranță, România va intra din nou în infringement, ceea ce a fost în 2019, pentru același considerent. Tot pentru online, ultima variantă pe care am văzut-o vorbea că se va aproba impunerea unor garanții de câteva milioane de euro, ceea ce nu are nicio logică și în niciun caz nu va atinge obiectivele declarate cel puțin de Guvernul României.
Membrii asociației pe care o reprezint sunt companii multinaționale și vreau să specific că absolut toate aceste companii și toți operatorii licențiați în România sunt înregistrați în UE. Deci nu există o variantă, pentru că este o obligație legală. Pentru a fi licențiat la jocuri de noroc în România, ai obligația legală de a fi întregistrat și de a avea sediul în UE. Operatorii și-au luat licență și plătesc taxe în România, din 2015.
Cu siguranță că majoritatea vor merge în instanță, au și declarat, deja s-a pus problema în cadrul asociației, pentru că departamentul de legal cu siguranță va obliga. Există un board care va întreba, având investiții foarte mari, la nivel de milioane. Și pentru orice dereglaj, prin încălcarea legii, departamentul de legal și boardurile vor impune luarea de măsuri în instanță.
Faptul că se impune un sediu permanent în România (n.r.: va fi atacat în instanță), în cazul în care toate aceste companii sunt înregistrate în UE, plătesc taxe în UE și taxele de jocuri le plătesc în România. Tocmai acest lucru este o condiție a tratatului european și a directivelor europene și acest lucru este încălcat. Și este încălcată și obligația statului român de a notifica orice modificare în acest sens la Comisia Europeană."
Reglementări pentru jocurile de noroc
Între timp, după ce Guvernul a emis Ordonanța de Urgență privind noile reguli în ceea ce privește pariurile, au avut loc mai multe controale la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că va fi intransigent și că "nu e normal ca industria de pariuri să aibă atâta putere".
Valoarea estimată a "păcănelelor", în România, este de 1,6 miliarde de euro.