Marcel Ciolacu declarat luni că „va merge înainte” cu reglementarea jocurilor de noroc și că nu are „nicio problemă” cu „amenințările din partea industriei păcănelelor”.
Premierul susține că este șantajat de industria jocurilor de noroc, după ce a anunțat că vrea să mute sălile cu ”păcănele” la periferia orașelor.
Ciolacu: „Toți operatorii, obligați să aibă sediul fiscal în România”
„Voi merge înainte în privința reglementării jocurilor de noroc. Nu am nicio problemă cu amenințările din industria păcănelelor și joi vom da ordonanță de urgență prin care toți operatorii să fie obligați să aibă sediul fiscal în România. Iar legea aflată în Parlament, prin care scoatem toate păcănelele în afara localităților, va intra într-un regim de adoptare rapidă”, a spus premierul în ședința de Guvern.
„Sunt convins că autoritățile statului vor face lumină cu privire la modul în care acești intermediari vor să preseze politicieni pentru a lua decizii în favoarea acestei industrii, cum s-a întâmplat în trecut, regăsindu-se câteodată chiar consilieri ai primului ministru. Așa cum au făcut și în pandemie, atunci când mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului, păcănelele erau deschise pe tot teritoriul României în timp ce bisericile și spitalele erau închise”, a mai spus Ciolacu.
Știrea inițială:
Ciolacu acuză un șantaj al industriei jocurilor de noroc, după ce Guvernul vrea să aplice restricții pentru păcănele
Premierul Marcel Ciolacu susține că este șantajat de industria jocurilor de noroc, după ce a anunțat că vrea să mute sălile cu ”păcănele” la periferia orașelor. Patronii din industria jocurilor de noroc par a fi declanșat un adevărat război cu actualul Guvern, motiv pentru care șeful Executivului a cerut autorităților să verifice dacă este vorba despre o încălcare a legii.
Miza este de 1,6 miliarde de euro, cât se câștigă în acest moment din păcănele în România.
În acest moment, există un proiect de lege depus de președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, prin care se propune ca aceste păcănele să nu mai funcționeze în interiorul localităților, ci să fie amplasate ”la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București” și nu trebuie să fie „la mai puțin de 300 m de un așezământ de învățământ”.
În momentul în care este propusă o modificare legislativă, reprezentanții jocurilor de noroc fac un lobby intens prin propriile lor companii de consultanță sau prin interpuși, la nivelul factorilor politici pentru a-i determina să renunțe la aceste modificări, sau să le dilueze, așa cum s-a întâmplat și cu o mai veche propunere legislativă prin care trebuia reglementată interdicția privind reclamele la jocurile de noroc.
Ciolacu: ”Să vedem ce trebuie modificat ca șmecherii să nu ne mai păcălească”
Premierul Marcel Ciolacu și-a manifestat recent intenția de a prelua acest proiect și de a-l modifica astfel încât să fie adoptat cât mai rapid posibil, chiar în această săptămână prin ordonanță de urgență.
„Am pornit cu domnul Simonis (n.r. deputatul Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților) la o analiză, ceea ce înseamnă aceste jocuri de noroc și păcănele. Normal că mi-am luat partea de jocuri de noroc la Guvern și am început să lucrez împreună cu experții din Ministerul de Finanțe, să vedem ce trebuie modificat ca șmecherii să nu ne mai păcălească. A fost inițiat și un proiect de lege cu celebrele păcănele pe care le găsiți, domnii primari, în toate comunele dumneavoastră și dumneavoastră știți cel mai bine nenorocirile pe care le creează”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit Libertatea.
Marcel Ciolacu: ”Solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii și de un șantaj”
De altfel, liderul social-democrat susține că ar exista un șantaj din partea patronilor din industria jocurilor de noroc.
„Sunt pregătit, la fel ca Simonis și Grindeanu, și nu mi-e frică de nimic din ceea ce am făcut. Dar să știți că ei nu se opresc aici. Să îți fie frică de ceea ce pot inventa despre dumneavoastră. De aceea, eu consider că deja am ajuns într-o formă de șantaj. Și, în calitatea mea de prim ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii și de un șantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător, că nu știu ce Sorin stă la masă cu liderul populiștilor, astăzi. Fiindcă sunt foarte determinat să duc tot ceea ce am început la capăt”, a spus Ciolacu, conform sursei citate.
Premierul a pomenit de „Sorin și Odeta”, care ar fi doi lobby-iști care au activat în zona jocurilor de noroc. Vorbim de Sorin Constantinescu și de fosta șefă a Oficiului Jocurilor de Noroc, Odeta Nestor. În momentul de față, cele două persoane activează în zona lobby-ului pentru jocurile de noroc și, potrivit declarațiilor premiului, ar fi avut chiar și o întâlnire cu liderul AUR, George Simion.
Odeta Nestor respinge acuzațiile privind denigrarea Guvernului
Într-un răspuns transmis redacției Euronews România, Odeta Nestor a respins acuzațiile lansate la adresa ei.
”Nu am avut nicio întâlnire cu liderul AUR, George Simion. De altfel, nu am și nici nu intenționez să am o activitate de natură politică.
Atât eu personal, cât și asociația pe care o reprezint nu am făcut niciodată și nici nu vom fi implicați vreodată într-o activitate de denigrare a unui Guvern, a unui partid politic, a unui politician sau reprezentant al autorităților.
De altfel, nici nu am avea motive să o facem, deoarece atât personal, cât și în numele organizației pe care o reprezint am avut întotdeauna un dialog deschis, de cele mai multe ori constructiv, cu reprezentanții autorităților pentru identificarea celor mai bune soluții pentru jucători, industrie și economia României, în general”, a afirmat fosta șefă a Oficiului Jocurilor de Noroc, Odeta Nestor.
Potrivit surselor Euronews, în momentul de față s-ar duce o activate de denigrare a activității Guvernului și a premierului, motiv pentru care Marcel Ciolacu a cerut autorităților să verifice dacă există o acțiune de șantaj.