Autoritatea care se ocupă cu reglementarea confidențialității din Italia a emis vineri o interdicție imediată a accesului la chatbot-ul ChatGPT, al companiei de inteligență artificială OpenAI, potrivit euronews.com.
Interdicția este temporară până când compania se va angaja că respectă legea de referință a UE privind confidențialitatea, mai precis Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), transmite Politico.
Autoritatea care se ocupă cu reglementarea confidențialității în Italia îi cere acum companiei OpenAI să ”comunice în termen de 20 de zile măsurile luate” prin care va remedia această situație – iar în caz contrar, riscă o amendă de până la 4% din cifra de afaceri anuală la nivel mondial.
Anunțul vine după ce agenția europeană de poliție Europol a vorbit luni despre tendința ca infractorii să profite de chatbot-uri AI, precum ChatGPT, pentru a comite infracțiuni cibernetice.
Scrisoare deschisă prin care se cere o pauză în dezvoltarea sistemelor avansate de Inteligență Artificială
Apar din ce în ce mai multe solicitări de suspendare a noilor versiuni ChatGPT și de investigare a companiei-mame OpenAI, din cauza unor probleme de confidențialitate, securitate cibernetică și dezinformare.
Numele mai multor personalități, printre care Elon Musk, Yuval Harari ori Steve Wozniak , însoțesc o scrisoare deschisă prin intermediul căreia cer o pauză de 6 luni în dezvoltarea sistemelor avansate de Inteligență Artificială. Aceștia consideră că IA prezintă „riscuri profunde pentru umanitate” și trebuie reglementată corespunzător.
- Precizare: Scrisoarea, aparent semnată, printre alții, de Elon Musk, Steve Wozniak, Yuval Harari și de peste 1000 de alte nume, nu poate fi verificată din alte surse credibile în afara preluărilor Time și Reuters, precum și a site-ului unde apare lista semnatarilor.
Pe de altă parte, amintim că în 2015, Elon Musk, Stephen Hawking, Noam Chomsky, împreună cu sute de cercetători din domeniul Inteligenței Artificiale, au cerut interzicerea la nivel mondial a producției armelor autonome ce folosesc Inteligența Artificială, avertizând că fabricarea acestora ar putea duce la o cursă a înarmării la nivel mondial.
O vulnerabilitate Microsoft a permis utilizatorilor să acceseze date private
Decizia de a interzide ChatGPT în Italia vine la câteva zile după ce s-a făcut publică informația că cercetătorii au descoperit o vulnerabilitate în platforma Microsoft Azure care permitea utilizatorilor să acceseze date private din aplicațiile Office 365 precum Outlook, Teams și OneDrive, potrivit TheVerge.
La începutul acestui an a fost detectată o vulnerabilitate periculoasă în motorul de căutare Bing al Microsoft, care permitea utilizatorilor să modifice rezultatele căutărilor și să acceseze informațiile private ale altor utilizatori Bing din aplicații precum Teams, Outlook și Office 365.
În ianuarie, cercetătorii în domeniul securității de la Wiz au descoperit o configurație eronată în Azure - platforma de cloud computing a Microsoft - care a compromis Bing, permițând oricărui utilizator Azure să acceseze aplicații fără autorizație.