Google a fost de acord să plătească 391,5 milioane de dolari către 40 de state pentru acuzațiile potrivit cărora compania a urmărit locația utilizatorilor fără știrea acestora. Ca parte a înțelegerii, Google este obligat să alerteze utilizatorii atunci când urmărirea locației este activată, precum și să ofere informații despre cum să dezactiveze funcția începând cu 2023, relatează The Verge.
O coaliție de procurori generali din Oregon, New York, Florida, Nebraska și alte state a deschis investigația ca răspuns la un raport din 2018 al Associated Press care dezvăluie modul în care Google a urmărit în tăcere locațiile utilizatorilor în cadrul diferitelor sale servicii pe iPhone și Android. Acesta susține că, din 2014 până în 2019, Google i-a indus în eroare pe utilizatori, făcându-i să creadă că localizarea lor a fost dezactivată, iar apoi ar fi folosit aceste informații pentru a vinde anunțuri personalizate.
Utilizatorii credeau că urmărirea locației a fost dezactivată
Google va începe să ofere informații mai „detaliate" despre datele pe care le colectează prin urmărire în timpul procesului de configurare a contului și lansează un nou comutator pentru a dezactiva și șterge istoricul locației și activitatea web și a aplicațiilor „într-un singur flux simplu”.
Această înțelegere vine la doar o lună după ce Google a plătit 85 de milioane de dolari statului Arizona pentru acuzațiile potrivit cărora a păcălit utilizatorii să creadă că a fost dezactivată urmărirea locației pe telefoanele și aplicațiile Android.
„De ani de zile, Google a acordat prioritate profitului în detrimentul vieții private a utilizatorilor săi”, a declarat într-o declarație procurorul general al statului Oregon, Ellen Rosenblum. „Consumatorii credeau că au dezactivat funcțiile de urmărire a locației pe Google, dar compania a continuat să le înregistreze în secret mișcările și să folosească aceste informații pentru agenții de publicitate.”