Google, divizie a companiei Alphabet, a încheiat contracte prin care plăteşte peste 300 de publicaţii din Germania, Franţa şi alte patru ţări din Uniunea Europeană pentru conţinutul lor de presă şi va implementa un instrument care va facilita înscrierea şi a altor editori, a declarat compania, potrivit Agerpres.
Demersul, care va fi anunţat public în a doua parte a zilei de miercuri, urmează după adoptarea unor reguli esenţiale în domeniul drepturilor de autor de Uniunea Europeană în urmă cu trei ani şi care impun Google şi altor platforme online să plătească muzicienii, artiştii, editorii de ştiri şi jurnaliştii pentru folosirea conţinutului lor.
Editori din domeniul presei, printre cei mai aprigi critici ai Google, au cerut de multă vreme guvernelor să garanteze că platformele online plătesc un preţ corect pentru conţinutul oferit de aceştia. Anul trecut, Australia a instituit obligativitatea unor astfel de plăţi, iar Canada a introdus o legislaţie similară luna trecută.
''Până în prezent, avem acorduri care vizează peste 300 de publicaţii de ştiri naţionale, locale şi de specialitate din Germania, Ungaria, Franţa, Austria, Ţările de Jos şi Irlanda, cu multe altele existând discuţii în desfăşurare'', a declarat Sulina Connal, director pentru parteneriatele de ştiri şi editoriale, într-o postare de blog la care Reuters a avut acces şi care urmează să fie publicată miercuri după-amiază. Articolul de pe blog nu precizează care este numărul de editori plătiţi.
Două treimi dintre acestea sunt publicaţii germane, printre care Der Spiegel, Die Zeit şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
''Anunţăm acum lansarea unui nou instrument pentru a face oferte unor mii de alţi editori, începând cu Germania şi Ungaria şi continuând cu alte ţări din Uniunea Europeană în lunile care urmează'', a precizat Connal în articol de blog.
Instrumentul oferă editorilor un acord extins pentru ştiri care va permite Google să arate fragmente şi imagini la dimensiuni reduse contra unei taxe de licenţă.
Google va plăti peste 300 de publicaţii din Uniunea Europeană pentru conţinutul de ştiri
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
UE aplică noi sancțiuni Rusiei - al 16-lea pachet. Marco Rubio doar ce declarase că Europa va fi chemată la negocierile de pace pentru a le ridica
Uniunea Europeană a convenit miercuri să impună o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul în care Donald Trump a insistat pentru negocieri privind soarta Ucrainei, ceea ce a pus la îndoială viabilitatea pe termen lung a restricțiilor dure.
UE trebuie să se comporte ca un singur stat, subliniază fostul șef al BCE Mario Draghi
Uniunea Europeană trebuie să-și reformeze în mod radical modul în care operează, astfel încât să se comporte ca un singur stat pentru a face față provocărilor uriașe pe care le întâmpină, a declarat marți, în Parlamentul European, Mario Draghi.
UE vrea să introducă restricții la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenționează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, în ideea de a-și proteja fermierii, urmând exemplul dat de politica comercială a președintelui SUA, Donald Trump.
Șoșoacă i-a adus laude lui Ceaușescu, în Parlamentul European: Dictator, dictator, dar nimeni nu l-a egalat
Europarlamentara Diana Șoșoacă a cerut în plen demisia Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene. „Nu face decât să ne pună în război cu toată lumea”, a fost motivația lui Șoșoacă.
Siegfried Mureșan: SUA nu vor impune taxe vamale Uniunii Europene / Există un deficit comercial în defavoarea SUA
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE, nu crede că Statele Unite vor impune taxe vamale Uniunii Europene. El susține că produsele europene sunt mai competitive și de aceea balanța comercială este în favoarea UE.