Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghid de supraviețuire în cazul unei furtuni pe munte. Sfaturile salvamontiștilor pentru a te feri de trăsnete

Salvamont Argeș a publicat miercuri câteva imagini cu un bărbat care a supraviețuit după ce a fost „parțial” lovit de un trăsnet care a căzut aproape de el.

În același timp, salvatorii montani au oferit o serie de sfaturi pentru cei care ar putea fi surprinși de furtună.

”Cam așa arată -desenul- făcut de descărcarea electrică de la un fulger primit „parțial”. Un om care ar fi murit dacă trăznetul lovea un metru-doi mai aproape! Și-a pierdut conștiența pentru 20-30 min din cauza electrocuției și a bubuiturii, dar și-a revenit încetul cu încetul, fiind capabil să coboare pe picioare”, scrie Salvamont Argeș pe pagina oficială de Facebook.

Cum acționezi dacă te prinde furtuna pe munte

Salvamontiștii au făcut publice mai multe sfaturi. Printre cele mai importante este cea legată de respectarea prognozelor meteo.

  • Fiți pregătiți pentru schimbările bruște ale vremii și părăsiți urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare. Iar dacă frontul vine chiar deasupra voastră, coborâți sub linia crestei/muchiei și așezați-vă pe vine (nu jos) pentru a fi cât mai mici și pentru a fi relativ izolați de talpa bocancilor, dacă trăznește foarte aproape.
  • Nu fugiți, pentru că apare golul de potențial care atrage fulgerul!
  • Nu vă adăpostiți sub arbori sau stânci, pentru că acestea pot constitui „ținte” pentru fulger, iar descărcarea vă va electrocuta!”, spun salvamontiștii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE