Germania renunță definitiv la energia nucleară odată cu închiderea ultimelor trei reactoare în funcțiune. Acestea sunt deconectate de la rețeaua națională de electricitate după decenii de funcționare. Pe fondul crizei energetice mondiale, subiectul rămâne unul controversat.
"Este o adevărată rușine că trebuie să renunțăm la Emsland"
Vreme de 35 de ani, centrala nucleară Emsland a asigurat energie electrică pentru milioane de case și locuri de muncă bine plătite. Oamenii locului spun că a fost un lucru bun într-o regiune în care cea mai importantă activitate economică este agricultura. Centrala Emsland devine amintire, parte a tranziției Germaniei de la energia nucleară și combustibilii fosili la energia regenerabilă.
Albert Stegemann, parlamentar al opoziției: "Centrala nucleară Emsland s-a situat în mod constant printre primele zece cele mai sigure centrale nucleare din lume. Este o adevărată rușine că acum trebuie să renunțăm atât de repede, din motive ideologice. Ar fi fost înțelept să ne gândim (n. red. să amânăm închiderea) încă unul, doi sau trei ani pentru a asigura o renunțare reglementată în mod rațional."
În ultimii ani, autoritățile locale au încercat să găsească o alternativă. Știau că uzina nucleară se va închide, așa că s-au străduit să convingă parteneri publici și privați să investească în ceea ce speră că va fi un combustibil verde cheie al viitorului - hidrogenul. Regiunea produce deja mai multă energie regenerabilă decât consumă și își propune să devină un centru pentru producția de hidrogen folosind energia eoliană și solară.
Începutul unei noi ere: cea a hidrogenului
Dieter Krone, primarul din Lingen: "A fost un factor economic major în acest oraș timp de mai multe decenii. De asemenea, producea energie electrică foarte convenabil nu numai pentru piața germană, ci și pentru piața europeană. În acest sens, este o zi în care avem sentimente amestecate, pentru că atunci când această perioadă de succes se termină, ne uităm în urmă și ne întrebăm dacă a fost corect ceea ce au decis politicienii federali. Pe de altă parte, este începutul unei noi ere, pentru că vrem să intrăm în cea a hidrogenului, a hidrogenului verde."
Închiderea centralei din Emsland, amânată timp de câteva luni din cauza temutului deficit de energie provocat de războiul din Ucraina, este privită cu ușurare de germanii care au militat împotriva energiei nucleare.
Alexander Vent, activist, grupul antinuclear Agiel: "Aceasta este o zi foarte importantă în lupta împotriva energiei nucleare. Și vrem să ținem minte această zi. Desigur, este un motiv pentru a sărbători. Pentru noi este practic o piatră de hotar care a fost atinsă. Acum trebuie să privim înainte pentru că vedem că mai sunt multe de făcut. După cum putem vedea, industria nucleară continuă să se extindă și vor fi multe de făcut."
Germania a pus în practică decizia de a renunţa la energia nucleară, adoptată în 2002 şi accelerată după catastrofa de la Fukushima. Începând din 2003, 16 reactoare nucleare au fost închise în Germania. Ultimele trei reactoare, închise acum, au furnizat șase procente din energia produsă anul trecut în Germania.