În curând, producătorii de plastic din Germania vor fi obligați să plătească pentru colectarea deșeurilor. Proiectul de lege, aprobat miercuri de cabinetul de miniștri, va impune producătorilor de produse care conțin plastic de unică folosință să plătească într-un fond central gestionat de guvern. Aceasta va intra în vigoare în 2025, conform Euronews Green.
Fondul va colecta o sumă estimată la 450 de milioane de euro în primul an, pe baza producției anterioare de plastic de unică folosință a companiilor. Această sumă va contribui la costurile de curățare a deșeurilor de pe străzi și din parcuri.
Printre articolele afectate se numără filtrele de țigări, recipientele pentru băuturi și ambalajele pentru mâncarea la pachet.
Ce face ca un articol să fie de unică folosință?
Materialele plastice de unică folosință sunt produse pentru a fi utilizate o singură dată, pentru o perioadă scurtă de timp, înainte de a fi aruncate. Printre acestea se numără articole precum recipientele pentru mâncare la pachet, ambalajele pentru alimente, pungile de transport, ceștile de cafea și sticlele de plastic.
Deoarece sunt folosite pentru o perioadă atât de scurtă de timp, este mult mai probabil ca acestea să fie aruncate la gunoi - și multe dintre ele ajung în ocean, unde se dizolvă în microplastic care sunt consumate de pești și apoi de oameni.
Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a declarat că, în prezent, costul curățeniei este suportat de toți: „Acest lucru ar trebui să se schimbe. Oricine depinde de introducerea pe piață a plasticului de unică folosință pentru afacerea sa ar trebui să contribuie la costurile de colectare și curățare”.
Cum abordează Europa problema deșeurilor de plastic?
Europa produce în jur de 60 de milioane de tone metrice de plastic în fiecare an, dar numai aproximativ 30 la sută din această cantitate este în cele din urmă reciclată. Gestionarea deșeurilor variază în funcție de țară, Germania fiind în frunte prin reciclarea a 99,6 % din ambalajele din plastic în 2019.
Green Deal-ul european propune politici și acțiuni pentru a utiliza materialele plastice într-un mod mai sustenabil. Printre acestea se numără Directiva privind materialele plastice de unică folosință la nivelul UE, care a intrat în vigoare în 2019, oferind statelor membre doi ani pentru a începe să pună în aplicare planul. La începutul anului 2022, au început procedurile de încălcare a dreptului comunitar pentru țările care nu se conformează.
Astfel, țările trebuie să reducă utilizarea recipientelor alimentare de unică folosință din plastic și să promoveze alternative reutilizabile, să colecteze 90% din sticlele de băutură din plastic de unică folosință până în 2029, să se asigure că sticlele conțin cantități minime de plastic reciclat și să introducă etichetarea pentru a informa utilizatorii cu privire la impactul negativ al aruncării de articole din plastic.