Aproape 1.400 de persoane au fost ucise, 13.000 au fost rănite și milioane au rămas fără adăpost din cauza inundațiilor puternice care au avut loc de la jumătatea lunii iunie în Pakistan. Apele au distrus, de asemenea, infrastructura rutieră și de comunicații.
„Carnagiu climatic”
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a descris dezastrul provocat de inundațiile din Pakistan drept un „carnagiu climatic” și a cerut ajutor internațional masiv și imediat.
„Am văzut multe dezastre umanitare în lume, dar nu am văzut niciodată un carnagiu climatic de o asemenea amploare. Pur și simplu nu am cuvinte pentru a descrie ceea ce am văzut astăzi. O zonă inundată care este de trei ori mai mare decât suprafața totală a țării mele, Portugalia. Nevoile sunt enorme și îndemn la un sprijin financiar masiv și urgent pentru Pakistan, iar aceasta nu este doar o chestiune de solidaritate sau generozitate, este o chestiune de justiție. Pakistanul plătește prețul a ceva ce a fost creat de alții,” a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.
Guterres a vizitat zonele afectate de inundații din districtul Sukkur, în sudul provinciei Sindh, și Osta Mohammad, în sud-vestul provinciei Baluchistan - unele dintre cele mai afectate zone ale țării. El a declarat că ajutorarea Pakistanului nu este „o chestiune de... generozitate”, ci o „chestiune de justiție”, deoarece țara „plătește prețul a ceva ce a fost creat de alții”.
Încălzirea globală, principalul vinovat
Alte două avioane militare americane încărcate cu tone de ajutoare au aterizat duminică în sudul provinciei Sindh, una dintre cele mai afectate regiuni din țară. Avioanele au aterizat pe aeroportul Sukkur din Sindh și Saif Ullah, iar purtătorul de cuvânt al Autorității Aviației Civile din țară, a declarat că operațiunea americană, care a început joi, va continua până la 16 septembrie.
Cel puţin 33 de milioane de persoane au fost afectate de inundațiile apărute în urma ploilor musonice extrem de abundente care au început la începutul acestui an - la mijlocul lunii iunie. Experții au dat vina pe încălzirea globală pentru acest început timpuriu și pentru ploile mai abundente decât în mod normal.