Peste 100 de ani de istorie sunt păstrați în documente rare, la Arhivele Naționale ale României și la Arhivele Diplomatice de la Ministerul Afacerilor Externe. Sunt documente care punctează momentele transformării statului român de-a lungul istoriei, de la momentul Unirii din 1918, până la aderarea la structurile europene și internaționale.
Documentele de arhivă ale României sunt parte din tezaurul istoric și martor al evenimentelor, care au marcat identitatea statului român, de-a lungul vremii.
La Arhivele Diplomatice, mii de documente păstrează memoria unor momente precise, definitorii pentru transformarea statului român: de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, până la aderarea la Uniunea Europeană și la NATO.
Doru Liciu, șeful Arhivelor Diplomatice MAE: „Ministerul Afacerilor Externe aniversează 160 de ani de existență și în toți acești ani Arhiva Diplomatică MAE s-a îmbogățit cu documente care atestă parcursul României ca stat modern, de la două principate obscure, de la marginea Imperiului Otoman, la statutul de țară independentă, suverană. Ne mândrim cu faptul că noi păstrăm vie memoria instituțională nu doar a MAE, dar și a României, pentru că noi păstrăm acest tezaur documentar extrem de valoros.”
Documentele Marii Uniri de la Alba Iulia, printre cele mai valoroase mărturii din istoria statului român
Documentele Marii Uniri de la Alba Iulia sunt printre cele mai valoroase mărturii din istoria statului român, legile de unire a principatelor române, actele de validare a Unirii din 1918, documentele referitoare la organizarea evenimentului de la Alba Iulia. Toate sunt păstrate la Arhivele Naționale ale României.
Elena Mușat, documentarist Arhivele Naționale ale României: „Avem actele din ziua Marii Adunări de la Alba Iulia, este vorba despre Rezoluția Marii Uniri și Proclamarea Unirii și toate aceste documente se completează în mod fericit cu singurele fotografii care au fost realizate în ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia.”
La început de secol XX, imortalizarea fotografică a marilor evenimente istorice era o raritate. Puțini fotografi își permiteau să realizeze fotografiile oficiale de la momentele importante din istoria unui stat.
Cinci fotografii realizate la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918 sunt singurele mărturii fotografice de la cel mai important eveniment din istoria României. Cel care le-a realizat este cunoscut sub numele de „fotograful Marii Uniri”, singurul de altfel: Samoilă Mârza.
Elena Mușat, documentarist Arhivele Naționale ale României: „În ziua respectivă, el a plecat spre Alba Iulia, pe bicicletă, având aparatul de fotografiat, trepiedul, clișeele fotografice, era o zi ploiasă și a ajuns cu greu la Alba Iulia, a încercat să intre în sala Clubului Militar, unde s-a votat, de fapt, Rezoluția Unirii, însă nu i s-a permis, pentru că nu era fotograful acreditat pentru acest moment. Din păcate, fotograful acreditat nu a ajuns la Alba Iulia în acea zi, așa încât din sala în care s-a votat Unirea Transilvaniei cu România nu există mărturii fotografice.”
La Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, sunt păstrate documente importante din sfera politicii externe și a diplomației române. Aici pot fi găsite fotografii rare ale politicienilor și diplomaților români, de la începutul secolului XX, dar și documente de importanță majoră din momente cheie ale istoriei naționale.
Actele care atestă aderarea României la instituțiile Uniunii Europene, dar și la NATO, printre cele mai de preț
Actele care atestă aderarea României la instituțiile Uniunii Europene, dar și la NATO, sunt considerate printre cele mai de preț documente din istoria recentă. Schimburi de scrisori diplomatice, documente tehnice, dar și o bogată arhivă audiovizuală marchează evenimentele de diplomație publică, dar și culturală, din ultimii 20 de ani.
Doru Liciu, șeful Arhivelor Diplomatice MAE: „Anul acesta, pe 22 noiembrie, am aniversat 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, când România alături de alte state, șase state est-europene, a fost invitată să adere la NATO, și am constatat că realmente este o problemă, pentru că este o sarcină destul de dificilă să aduni la un loc documente, fotografii, imagini video de la acest eveniment și să le integrezi într-un produs informațional, educațional, adecvat.”
Păstrarea memoriei unui stat, așa cum apare ea în documentele istoriei, este prima sarcină a unui arhivist. Documentele politice, militare sau cele diplomatice punctează eforturile pe care orice țară le-a făcut în decursul istoriei pentru a-și împlini idealurile naționale.