Rebeliunea pusă la cale de Evgheni Prigojin nu ar rămâne nepedepsită, după spusele lui David Petraeus, fost șef al CIA. Generalul american lasă de înțeles că pe șeful grupării paramilitare Wagner ar putea să-l coste scump după ce mercenarii săi au reușit să preia cu ușurință conducerea cartierului general de comandă al armatei ruse din Rostov-pe-Don și se pregăteau să ajungă la Moscova, pentru a-l înlătura pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
Astfel, Petraeus consideră că Prigojin a mușcat mâna care l-a hrănit, având în vedere că Vladimir Putin nu este genul de conducător care să lase lucrurile "nerezolvate". Ba mai mult, americanul spune că Prigojin chiar ar fi pierdut controlul asupra Wagner.
David Petraeus: "Prigojin să fie atent în preajma ferestrelor deschise"
"Prigojin a rămas în viață, dar și-a pierdut grupul Wagner. Și ar trebui să fie foarte atent în preajma ferestrelor deschise, în noul său cartier din Belarus, pe unde merge. E clar că Prigojon și-a pierdut cumpătul. El a ajuns la aproximativ două ore de mers cu mașina de periferiile Moscovei, unde începeau să se pregătească pozițiile defensive. Această răzvrătire - deși a avut unele succese pe parcurs - nu părea să genereze genul de sprijin pe care el spera că îl va avea. Și din nou, a ales să accepte înțelegerea. A renunțat la acest ultim demers", a precizat David Petraeus, potrivit CNN, citat de Euronews.com.
Generalul Petraeus face referire la numeroasele cazuri de oligarhi, sau oameni puternici din Rusia, care au murit în circumstanțe neclare, de la începutul războiului din Ucraina, pentru că ar fi încercat să i se opună lui Putin.
Un exemplu este Ravil Muganov, fost director al Consiliului de Administrație al Lukoil, care a murit în mod suspect în septembrie 2022, după ce a căzut de la etajul al șaselea al spitalului în care era internat. Deși era un apropiat al lui Putin și a fost decorat de mai multe ori, el criticase invazia armatei ruse în Ucraina.
Conform înțelegerii, lui Prigojin i s-a promis că acuzațiile asupra sa vor fi ridicate, dacă și el își oprește trupele să ajungă la Moscova. Șeful grupării Wagner și-a oprit armata de mercenari, după ce președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a intervenit și a mediat conflictul. Ulterior, Prigojin a plecat în exil, chiar în Belarus.
Numai că, deși i se promisese că nu va mai fi cercetat, el va rămâne totuși în continuare sub anchetă penală, potrivit articolului 279 din Codul Penal, după cum susține publicația Kommersant.