Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul, despre incidentul cu drone rusești: ”Dacǎ aveau o țintă pe teritoriul României, normal ca am fi intervenit”

Înainte de ședința de Guvern, de luni, premierul Marcel Ciolacu a precizat că România ar fi intervenit în caz că securitatea țării ar fi fost amenințată de drone rusești.

”Dacǎ dronele aveau o țintă pe teritoriul României, normal ca am fi intervenit”, a spus Ciolacu. Declarația vine după episodul de la finalul săptămânii trecute - o dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineață.

O dronă, pe teritoriul României duminică dimineață

O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineața, în timp ce Moscova a lovit „ținte civile și infrastructura portuară” peste Dunăre, în Ucraina, a confirmat Ministerul român al Apărării.

Nu au fost raportate imediat victime sau pagube. Ministrul leton al apărării, Andris Sprūds, a declarat ulterior că o dronă rusească a căzut cu o zi înainte în apropiere de orașul Rezekne și probabil că s-a abătut în Letonia din Belarusul vecin.

NATO condamnă încălcarea spațiului aerian al României

Doi membri NATO au declarat că dronele rusești le-au încălcat spațiul aerian, deoarece una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine, în timp ce alta s-a prăbușit în estul Letoniei cu o zi înainte.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct demisionar al NATO, a scris pe X: ”Deși nu avem informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”.

Mesaj RO-Alert în Constanța și Tulcea

Un mesaj RO-Alert a fost transmis în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru locuitorii din județele Tulcea și Constanța, avertizând că ar putea cădea obiecte din spațiul aerian, ca urmare a unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, în apropierea graniței cu România. Este prima oară când un astfel de avertisment este trimis și în județul Constanța, anterior fiind trimise doar în județele Tulcea, Brăila și Galați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE