Rusia încearcă să destabilizeze România: alegerile prezidențiale din 2024 au fost „compromise din cauza interferenței masive a rușilor”, susține Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite în România.
Diplomatul a precizat că România „nu trebuie lăsată singură să răspundă” în cazul unor astfel de atacuri hibride. Țara noastră ar fi putut apela la sprijinul aliaților din NATO.
Invitat în studioul Euronews România, Adrian Zuckerman a afirmat că atacuri cibernetice, precum cel lansat în contextul alegerilor prezidențiale din 2024, e doar un exemplu al războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în Europa.
„Nu e chestie de câteva sute de mii de dolari (n.r. aluzie la speech-ul lui JD Vance). Ce s-a întâmplat în România e o chestie de zeci de milioane de dolari sau euro, pusă la cale de Rusia, cu ajutorul chinez, prin Tiktok”, a afirmat Zuckerman, la Euronews România.
„Ce s-a întâmplat în România cu atacul cibernetic e un exemplu, dar nu e singurul. Au fost lucruri similare, au fost atacuri hibride și cibernetice împotriva tuturor țărilor europene - din Anglia, Franța, până în Țările Baltice, peste tot. Ar trebui adunate prin articolul 4 din NATO. (...) Orice țară poate să ceară invocarea Articolului 4”, a adăugat el.
- „Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump". Poziție dură a unui fost ambasador la București
- EXCLUSIV. Fost ambasador al SUA în România: „Cea mai mare primejdie la democrația română e domnul Georgescu"
- O altă interpretare: Ce crede fostul ambasador Adrian Zuckerman că a vrut să spună Trump prin afirmația „ucrainenii nu trebuiau să înceapă războiul”
Ce prevede articolul 4 din Tratatul NATO și când a mai fost aplicat
„Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți”, prevede articolul 4 din Tratatul NATO.
De la înființarea NATO în 1949, Articolul 4 din tratat a fost invocat de șapte ori. Ultima oară a fost avut loc în februarie 2022, după invadarea Ucrainei de Rusia, când Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, România și Slovacia l-au utilizat pentru a organiza mai multe reuniuni.
Adrian Zuckerman: „România nu trebuie lăsată singură”
„România nu trebuie lăsată singură să răspundă la lucrul ăsta. Toate statele trebuie să fie unite. Ce s-a întâmplat în Germania ieri și în ultimele săptămâni au fost influențe rusești. S-au dovedit.... Au fost atacuri pornite din Rusia - hibride, cibernetice.
Rusia s-a decis că nu poate să invadeze Europa convențional. Au fost împotmoliți în Ucraina și au început acest război cibernetic, hibrid, să destabilizeze țările democratice, să facă haos... Europa nu e pregătită”, a mai spus Zuckerman, la Euronews România.
„Rușii s-au vârât peste tot să creeze haos și să submineze procesul democratic”
„(Atacurile hibride, n.r) trebuie luate în serios, că altfel o să continue. (Rușii, n.r) s-au vârât peste tot să creeze haos și să submineze procesul democratic. Dacă s-a dus democrația, s-a dus totul”, a menționat fostul ambasador american.
De asemenea, Adrian Zuckerman a reiterat că America e cel mai bun prieten al României, care, în opinia sa, este „un foarte bun aliat”.
„În opinia mea, America e cel mai bun prieten al României. România a fost un foarte bun aliat și continuă să fie un bun aliat.
România și Polonia sunt cele două țări care apără Flancul Estic împotriva Rusiei. Apără Moldova împotriva agresiunii rusești. Ar trebui să fie o strategie comună cu americanii care sunt aici. E o bază la Deveselu, la Mihail Kogălniceanu și mai sunt două-trei unde sunt trupe americane”, a mai precizat diplomatul.
Adrian Zuckerman: „Sunt mulți la ANRE care controlează gazele și se opun dezvoltării”
„România are un rol strategic foarte important și trebuie să meargă înainte cu America mână în mână..
Din păcate, rușii, prin atacul lor hibrid, nu numai cibernetic. Mulți încearcă să destabilizeze România. Încearcă să oprească dezvoltarea gazelor din Marea Neagră.
Sunt mulți la ANRE care controlează gazele și se opun dezvoltării. Ei sprijină cumpărarea gazelor de altundeva. De unde vine aceste gaze cumpărate? Vin de la ruși. Cineva ar trebui să se uite la asta și să spună «nu mai cumpărăm gaz rusesc»”, a mai precizat Adrian Zuckerman.
Potrivit Hotnews, unii furnizori de gaze din România cumpără gaze rusești din Bulgaria la prețuri foarte mari, deși pe bursa din România există oferte cu prețuri mai mici, pe care apoi le prezintă statului român pentru decontare, în cadrul schemei de plafonare-compensare care este în vigoare până la 1 aprilie, susține Asociația Energia Inteligentă, condusă de Dumitru Chisăliță. Acesta susține că această situație vine pe fondul haosului creat de Guvern și de ANRE pe piața de energie.
Zuckerman: Ambasada SUA și majoritatea statelor europene au sprijinit decizia României de a anula alegerile prezidențiale
„Din ce am văzut eu, de la Ambasada americană și de la majoritatea statelor europene e că în unanimitate au sprijinit ce a făcut România, decizia de anulare a primului tur de către CCR.
Care e dreptul unei țări ca România care a fost atacată? Cum răspunzi la așa ceva? Sistemul a fost atacat. Cum repari asta? Te lași atacat?”, a mai spus el.
„România e o democrație și merge într-o direcție bună”
„În opinia mea, România trebuie să meargă pe o cale unde continuă alianța apropiată cu America și cu Europa, să facă ce e corect. Valorile românești sunt foarte apropiate de valorile americane, de democrație, de dreptul la liberă exprimare.
Dacă cineva spune că România nu are asemenea valori, nu cred că are dreptate. România e o democrație și merge într-o direcție bună...
Alegerile din mai trebuie să fie libere, transparente și fără niciun pic de influență străină”, a concluzionat el.