Declarațiile din ultima vreme făcute de oficialii americani, inclusiv de către președintele Donald Trump, au fost preluate de toată presa din România și nu numai. Vicepreședintele JD Vance a făcut referire și la România, în discursul său recent de la Munchen, însă cuvintele sale, deși dure, au fost interpretate cu totul altfel.
Ulterior, subiectul a fost dezvoltat și preluat de mai mulți oficiali, atât români, cât și americani, iar publicația Bloomberg a informat, invocând surse proprii, nici mai mult nici mai puțin că Statele Unite ale Americii ar face presiuni referitoare la o eventuală candidatura lui Călin Georgescu care ar urma să nu fie permisă.
„Serviciile românești, franceze, americane și ale multor state europene și non-europene au ajuns la aceeași concluzie, că acest om a fost sprijinit de ruși”.
„Fiecare nemernic din România, mai ales ăștia de dreapta, se înconjoară și spun că sunt oamenii lui Trump”.
„Europa e sub atac rus. Membrii NATO ar trebui să convină asupra articolului 4, să discute cum răspund la așa ceva".
„Elon Musk nu vorbește pentru administrația americană, nu are funcție acolo, el e un avizor special al președintelui Trump. Pate să-și dea cu părerea, e problema lui.”
„S-a dovedit cum și de ce și cu sprijin ilegal din Rusia și de la chinezi, care controlează TikTok și de la Telegram. Și-au dat seama că a fost un furtișag la o scară enormă”.
„Toată lumea spune că nu e destul gaz în România. România are cele mai mari depozite de gaz în Marea Neagră din Europa."
Poziție dură a unui fost ambasador la București
La Euronews România, fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, a explicat care este, de fapt, înțelesul acestor luări de poziție. Și a sugerat o abordare precaută: traducerea nu trebuie făcută ad literam din engleză în română.
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: „Eu nu cred că există așa presiuni. Pot să citeze ei ce ce vor (n.r.: cei de la Bloomberg, care citează surse din România și SUA), dar sunt surse în România pe care nici câinele meu nu le crede. Bazat pe ce mi s-a spus mie, asta nu-i adevărat, îmi vine extrem de greu să cred că guvernul american se implică în alegerile unui stat suveran, să spună că ăsta trebuie lăsat sau nu să candideze.
Ce a fost discutat și a fost făcut republicat de Macron este că nu numai serviciile românești, ci și cele franceze, americane și ale multor state europene și non-europene au ajuns la aceeași concluzie, că acest om a fost sprijinit de ruși, a participat într-o campanie unde nu a cheltuit bani, în teorie. Din ce am văzut, mulți spun că e o ilegalitate și trebuie ca justiția să facă ce trebuie, pentru că, la alegeri, toți candidații trebuie să aibă grijă ca niciunul să nu aibă un avantaj ilegal. De aceea sunt legi pentru alegeri. Iar ăsta a ignorat aceste legi, nu numai prin algoritmii ilegali pe TikTok și pe altele, dar și prin spălatul unor bani care s-au folosit să-l ajute în campanie. Și nu e legal, din ce înțeleg eu.
Așa că, într-un asemenea caz, îmi vine greu să cred că guvernul american sprijină așa un om. Eu cred că ce se întâmplă aici e o continuare de sprijin rusesc, de dezinformare, de propagandă și continuare de minciuni."
Despre Elon Musk: Nu vorbește în numele administrației americane
Printre știrile care s-au răspândit cel mai mult s-a numărat și una distribuită de Elon Musk. Miliardarul a distribuit o postare de pe un aparent cont de susținere pentru așa-zisul plan al lui Călin Georgescu, fost candidat la președinție și favorit inclusiv pentru scrutinul din mai, dacă va participa.
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: „Să fim clari. Elon Musk nu vorbește pentru administrația americană, el e un advisor special al președintelui Trump, cu misiunea să se uite la abuzuri de cheltuieli și alte lucruri similare în guvernul american. Dar el are și opiniile lui, cum ai tu, cum am eu. Așa că ce postează el, nu o face pentru guvernul american, pentru că el nu are nicio funcție în guvern. El are o misiune specifică la acest DOGE, ca să salveze bani la guvern, ca să nu se arunce cu banii pentru tâmpenii și alte lucruri. Dar el nu reprezintă guvernul american în politica externă sau internă. Poate să-și dea cu părerea, asta e problema lui. Sunt unii care susțin și extrema stângă, toată lumea are o opinie. Nu înseamnă că el e corect sau incorect sau că reprezintă guvernul american.
E posibil sau nu e posibil (n.r.: ca opinia lui Musk să influențeze milioane de oameni). Președintele american Donald Trump e un om foarte deștept, în opinia mea. Eu îl cunosc de mulți ani. El ascultă mulți oameni, nu face ce îi spune Elon Musk sau altcineva. Ascultă pe toată lumea și îndreaptă America și guvernul american în direcția în care el crede că e cea mai bună. Și te asigur că sunt mulți alți oameni cu care Trump vorbește, nu doar Musk."
Despre discursul apăsat al lui JD Vance
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: „Revin la ce a spus Vance la Munchen. El a spus că anularea alegerilor în România a fost bazată pe ceva subțire și că e o treaptă foarte importantă și critică să anulezi alegerile. Și are dreptate. Să anulezi alegerile e ceva foarte important.
Dar în opinia mea, văzând ce au făcut și au descoperit serviciile din multe țări, care sunt pe aceeași undă, din ce înțeleg eu, România a salvat democrația făcând această treabă. Greșeala care a fost făcută aici e că, cu toate că au fost postate pe site-ul CSAT niște dovezi declasificate, nu a fost un raport cum au făcut francezii acum o săptămână. Ei au ajuns la aceeași concluzie, că rușii l-au sprijinit pe Georgescu.
Guvernul român trebuia să nu meargă în vacanță pentru Crăciun și Anul Nou, ci trebuia să lucreze și să promulge un raport, în termeni simpli de înțeles și să declasifice cât mai mult posibil, fără să pună în primejdie metode și surse ale serviciilor, ca să arate, cu dovezi irefutabile, ce s-a întâmplat aici, ca să nu lase acești oameni să speculeze că a fost nu știu ce conspirație. Nu. Acesta a fost un atac rus împotriva Europei, împotriva României și împotriva democrației. Și cineva care spune altfel, în opinia mea, greșește.
Ce putem înțelege? (n.r.: Că Georgescu se laudă că e susținut de Trump). Că fiecare nemernic din România, mai ales ăștia de dreapta, se înconjoară și spun că sunt oamenii lui Trump. Nu-i adevărat. Toți vor ajutor, vor să se înconjoare cu această idee, dar nu-i adevărat, nu sunt ca Trump. Geprgescu nu e ca Trump, Georgescu e omul rușilor. Ce s-a întâmplat aici e absolut groaznic. Democrația trebuie salvată, nu se poate lăsa acea interferență în alegeri, cum au făcut aștia. Și trebuie să fie sigur că viitorul tur al alegerilor nu o să aibă niciun fel de interferență și o să fie făcut într-un fel egal pentru toți candidații și transparent, a să nu fie niciun dubiu că alegerile s-au făcut corect."
Despe alegeri și Călin Georgescu: Un produs al rușilor, Rusia a dat mai multe atacuri asupra democrațiilor europene
Fostul ambasador Adrian Zuckerman susține că CCR a ajutat democrația anulând alegerile. El a explicat de ce Călin Georgescu e un „produs al rușilor” și susține că Rusia a dat mai multe atacuri asupra democrațiilor din Europa, iar în acest sens, ar trebui activat articolul 4 din codul NATO.
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: „Nu cred că atunci s-au adresat manipulărilor pe TikTok (n.r.: la două zile după primul tur al alegerilor, când instituțiile statului spuneau că alegerile au fost corecte), de bani spălați, care încearcă să fie dibuiți acum de parchete. Asta trebuia făcut de mult timp, pentru că nimeni nu a auzit de acest om înainte. Adică s-a auzit de el, dar nimeni nu-l lua în serios înainte de a câștiga primul tur.
Și după aia s-a dovedit cum și de ce și cu sprijin ilegal din Rusia și de la chinezi, care controlează TikTok și de la Telegram și prin alte surse din România și în afara României. Și și-au dat seama că a fost un furtișag la o scară enormă. Și trebuie să adaug că au fost 30 și ceva de atacuri similare în Europa, anul trecut, venite de la ruși. Au fost alegerile din Croația, alegerile din Germania, unde se întâmplă același lucru.
Europa face o mare greșeală că nu se unește ca să aibă un răspuns comun la acest atac rusesc. În opinia mea, ăsta e un atac, membrii NATO ar trebui să convină asupra articolului 4, să discute cum răspund la așa ceva. Pentru că cred că știți că nu e numai un atac hibrid și cibernetic, sunt atacuri și kinetice, au fost explozii datorită agenților ruși, din Anglia până în statele baltice, până în Franța, prin toată Europa. Deci Europa se apără acum împotriva atacului rusesc. Asta nu se poate fără să faci nimic. Dacă nu faci nimic, ăștia continuă și mai mult.
Nu numai alegerile, dar tot ceea ce fac rușii împotriva Europei, în toate atacurile astea kinetice, unde explodează avioane comerciale, unde explodează locuri und esunt depozite de gaz și de marfă. Trebuie un răspuns la asta, nu se poate lăsa să continue. Europa e sub atac rus. Nu suspectez eu, așa au spus serviciile din țările respective. Așa au spus cele engleze, cele franceze.
Înainte de Jocurile Olimpice, a fost o mare problemă cu căile ferate din Franța, care au fost puse la picioarele lui Putin, au fost prinși unii care au încercat să facă probleme scriind mesaje anti-evreiești în Paris, care au fost arestați, erau oamenii lui Putin. Multe din aceste atacuri s-au dovedit să fie vina serviciilor rusești. Nu spun eu asta, au spus-o alții, eu spun ce e public."
Președintele interimar, Ilie Bolojan, lăudat de Zuckerman
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: „Eu am fost foarte impresionat de noul președinte al României, domnul Bolojan, care a vorbit foarte bine, am spus public că o să facă rapoarte în viitorul foarte apropiat despre ce s-a întâmplat. A schimbat personajul de la CSAT, care, în mare parte, era de vină. Acolo era un om care a fost pus șef și care a spus că e o mare diferență între legile din Honk Kong și legile chineze. Nu noi trebuie să avem grijă că e controlată de China. Asta e cea mai mare minciună sau faptă de ignoranță de care am auzit în viața mea. E absolut greșit.
Noul președinte interimar Bolojan s-a înconjurat de experți despre lucruri internaționale. A pus experți și oameni capabili la CSAT, el vrea acțiune. Are un trecut unde a făcut foarte multe lucruri bune în Oradea, a dezvoltat economia acolo enorm și eu am multă încredere că el o să corecteze ce s-a întâmplat aici și o să facă un sistem unde oamenii pot să aibă încredere în alegerile din mai, să fie transparente și egal, fără un avantaj pentru un candidat care e într-un fel ilegal.
Eu cred că peședintele Bolojan poate să facă asta, dar nu e un lucru care se întâmplă peste noapte. România, din păcate, are o istorie chinuită în ultimii 35 de ani, a făcut multe progrese înainte, dar nu destul.
Să ne uităm la problema cu gaze, care există azi. Toată lumea spune că nu e destul gaz în România. România are cele mai mari depozite de gaz în Marea Neagră din Europa, poate în afară de Norvegia. Ce s-a întâmplat? E numai o companie care extrage gaz din Marea Neagră și a durat aproape 14 ani ca să poate face asta. De ce? De piedici care au fost puse de guvernul român și agențiile de la guvern. Și asta continuă și azi. Ai o chestie numită ANR care pune piedici la toate astea. Dacă ne uităm la asta, sunt avantaje să import gaz decât să produci.
De unde crede lumea că vine gazul de aici? Vine de la ruși. Cum se poate așa ceva? Mi se pare o rușine. Așa că eu zic că președintele Bolojan trebuie să curețe ANR. Sunt oameni rămași prin guvern și alte instituții române care sunt rusofili rămași de la revoluție, influențați în alte feluri, dar asta nu e bine pentru România. România trebuie să fie o piață liberă și democrată. Și sunt multe influențe ruse care au ținut România în spate. De aceea, România nu a atins nivelul care trebuia atins. Poate să fie cel mai mare producător de energie, poate să fie cel mai mare producător ca fermieri, poate să fie cea mai importantă sursă tehnologică, poate să fie cea mai mare sursă economică din Euroa, dar nu a atins potențialul, pentru că e ținută înapoi de influențe rusești și chineze.
Nu văd asta să fie realist (n.r.: ca Rusia să atace un stat NATO). E o șansă, niciodată șansele nu sunt zero, dar nu văd să fie o șansă mare. Dar ce văd eu, ce s-a întâmplat până acum - și cred că o să continue - sunt aceste atacuri hibride ca să distrugă coerența europeană. Și e o mare problemă. Domnul Macron spune asta, dar din păcate, nu face nimic. Am văzut că, în opinia mea, nu a ieșit nimic pozitiv de la asta. O să vedem ce iese azi. Eu am încredere în președintele Bolojan, dar el trebuie să facă ce e bine pentru România, nu pentru domnul Macron."