La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, ucrainenii refugiați în România continuă să spere că luptele se vor opri și se vor putea întoarce acasă. Pentru ei, floarea-soarelui este simbolul rezistenței și al speranței.
La Timișoara, în cadrul programelor culturale din 2023, relațiile dintre localnici și refugiații ucraineni se încheagă în cadrul unor ateliere de creație, numite cele șase Șezători Urbane. Aici, refugiații confecționează floarea-soarelui din hârtie ca să-și aline dorul de casă.
Marina Peshkova a venit la Șezătoarea Urbană alături de copiii săi. Împreună stau în Timișoara de la izbucnirea războiului. Este în permanență îngrijorată pentru soarta rudelor și prietenilor rămași la Kiev sau în alte părți ale Ucrainei. La atelierul de creație, însă, încearcă să se detașeze puțin de situația tragică din țara sa și să privească încrezătoare la momentul în care îi va revedea pe cei dragi.
Marina Peshkova, refugiată: Am primit această idee cu bucurie, e important pentru noi să confecționăm acea floarea-soarelui. Bineînțeles, vrem să ne întoarcem acasă și, de aceea, e important să le reamintim tuturor că războiul nu s-a încheiat.
Tatiana, refugiată: Am făcut asta ca să arăt că Ucraina este, ca țară, la fel de înflorită ca floarea-soarelui. Sunt plăcut surprinsă cum a fost primită toată familia mea aici. Îmi place țara, orașul și, după ce va fi gata războiul, oricum vreau să mă întorc în Timișoara des.
Regina Damian are și ea o poveste specială. S-a născut în Turkmenistan, apoi, după divizarea Uniunii Sovietice, pe când avea doar 6 ani, s-a mutat cu familia în Rusia, la Ekaterinburg. După vârsta de 20 de ani a început să călătorească prin lume, iar de șase ani s-a stabilit în Timișoara. În calitate de artist plastic, Regina a avut ideea ca ucrainenii refugiați în vestul țării să confecționeze floarea-soarelui din hârtie.
Regina Damian, artist plastic: Ca simbol al rezistenței și o reamintire că a trecut deja un an întreg de când a început războiul și lucrurile nu prea s-au schimbat, noi nu vedem finalul acestui război. Să le amintim europenilor, nu doar timișorenilor, că ucrainenii și acum au nevoie de noi.
Pentru a confecționa o floarea-soarelui din hârtie este nevoie de crenguțe, hârtie creponată multicoloră, foarfece, lipici și, bineînțeles, multă creativitate.
Peste 300 de exemplare de floarea-soarelui făcute de ucraineni vor fi plantate în Parcul Central din Timișoara, vineri, 24 februarie, la exact un an de la izbucnirea războiului din Ucraina.