Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fitch: Perspectivă negativă pentru ratingul României. Agenția de rating a ținut cont de incertitudinea politică ridicată

Perioada postelectorală plină de incertitudine politică, dar și economică a atras și atenția agenției de rating Fitch.

Astăzi, agenția a anunțat că a revizuit perspectiva ratingului României la negativă în acest context.

Cu un rating mai slab, costurile de împrumut ale țării pot crește, ceea ce se traduce printr-o nouă povară asupra deficitului bugetar în 2025.

Analiștii de la Fitch au ținut cont de tot ce s-a întâmplat în perioada electorală, dar și după alegeri.

Concluzia lor este că este pusă sub semnul întrebării consolidarea fiscală, adică măsurile pe care viitorul guvern trebuie să le ia pentru reducerea deficitului bugetar.

Agenția avertizează că anul acesta, dar și în următorul an, performanța economiei va fi slabă, în paralel cu creșterea deficitelor țării.

„Incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale: Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că aceasta va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale.

Procesul alegerilor prezidenţiale a fost anulat de Curtea Constituţională după victoria surpriză în primul tur a candidatului ultranaţionalist Călin Georgescu, din cauza unor presupuse interferenţe electorale străine/ruseşti. De asemenea, Curtea Constituţională a prelungit mandatul actualului preşedinte, Klaus Iohannis, care trebuia iniţial să se încheie la 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou preşedinte”, arată agenţia de rating.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Finanţelor, transmis pe 31 august, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de intrările de capital de la Uniunea Europeană care susţin convergenţa reală a veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare faţă de ţările din aceeaşi categorie de rating ("BBB").

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE