Atunci când punctul de trecere a frontierei sudice din Gaza a fost deschis, pentru scurt timp, câteva mii dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei au reușit recent să scape în siguranță.
"Fiica mea m-a întrebat despre oamenii care pleacă prin punctul de trecere Rafah", spune Raida, o mamă a trei copii care locuiește în Gaza.
"I-am explicat că aceștia au cetățenie din alte țări. Ea a fugit să își ia pușculița, care avea 50 de shekeli [aproximativ 11 euro] în ea, și m-a implorat să îi cumpăr o cetățenie."
Povestea sfâșietoare subliniază cât de disperați sunt oamenii din Gaza și cum conflictul mortal i-a afectat în mod deosebit pe copii.
"O catastrofă umanitară se desfășoară în Gaza, cu suferințe inimaginabile și inutile", spune pentru Euronews Jason Lee, directorul regional al organizației Salvați Copiii în teritoriile palestiniene ocupate.
Oamenii trăiesc în spații care încurajează transmiterea bolilor
Peste 4.000 de copii au fost uciși până acum - câte o sută în fiecare an - și nenumărați alții au fost răniți, adesea grav.
"Acest număr este în continuare în creștere", adaugă Lee, "Pentru acei copii care supraviețuiesc bombelor și operațiunilor terestre, mulți vor muri de boală, de foame și de deshidratare dacă ajutorul umanitar continuă să fie înarmat".
Joi, Statele Unite au anunțat că Israelul a fost de acord cu o pauză umanitară de patru ore în fiecare zi, pentru a face să ajungă ajutorul atât de necesar în fâșia Gaza asediată.
Toby Fricker de la UNICEF, aripa Națiunilor Unite responsabilă cu furnizarea de ajutor umanitar și de dezvoltare pentru copii, spune că aceste pauze vor fi cruciale pe măsură ce conflictul continuă.
"Unitățile medicale și spitalele au mare nevoie de livrări de ajutoare pentru a-și consolida resursele", a declarat el pentru Euronews. "Sunt atât de solicitate, mai ales când vine vorba de a ajuta femeile care nasc, bebelușii care sunt în incubatoare, copiii care trăiesc cu cancer, copiii care au nevoie de dializă, pentru a da doar câteva exemple".
Lucrătorii umanitari de la fața locului din Gaza spun că, din cauza circumstanțelor războiului, sute de mii de oameni sunt forțați să trăiască în spații extrem de apropiate unii de alții.
Existând în acest mod, există riscul apariției unor boli, nu în ultimul rând pentru că condițiile sanitare sunt foarte dificile, în special în ceea ce privește instalațiile sanitare și resursele de apă suprasolicitate masiv.
Fâșia Gaza, un loc instabil pentru dezvoltarea copiilor
Înainte de începerea conflictului, la 7 octombrie, UNICEF lucra deja cu mii de copii, care se luptau cu presiunea de a trăi într-un loc atât de instabil precum Fâșia Gaza.
"Aproximativ jumătate din populația de copii, aproximativ 500.000, avea nevoie de o formă de sănătate mintală sau de sprijin psihosocial", explică Fricker, "Ei trăiau prin escaladări destul de regulate ale ostilităților. Trăiau într-un sentiment sporit de anxietate zi de zi, cu frica de ceea ce s-ar putea întâmpla".
În mod clar, mulți dintre copiii din Gaza au suferit deja lovituri semnificative la nivelul bunăstării lor mentale și fizice. Fricker adaugă că escaladarea fără precedent înseamnă că, în prezent, copiii pur și simplu "se luptă pentru a supraviețui".
Pe lângă miile de tineri uciși în lupte, se estimează că aproximativ 300.000 de copii suferă în prezent de diferite forme de malnutriție.
Pe măsură ce trec zilele, autoritățile avertizează că această cifră ar putea crește rapid, la fel ca și probabilitatea unei creșteri a bolilor transmise prin apă, a copiilor care se deshidratează după ce beau apă contaminată sau sărată - adesea singurul lichid disponibil - și a celor care nu reușesc să primească vaccinurile de care au nevoie cu disperare pentru a se menține sănătoși.
Copiii, rămași fără copilărie
Chiar și înainte ca acești copii să se nască, viața este deja o luptă pentru ei.
În Gaza, se estimează că există 50.000 de femei însărcinate care au nevoie de servicii de sănătate maternă și aproximativ 5.500 de nașteri în fiecare lună.
Bayan, în vârstă de 20 de ani, este însărcinată în șapte luni. Când a fost abordată de UNICEF, ea a explicat că, în loc de bucuria anticipată care ar trebui să însoțească sarcina, este cuprinsă de o teroare copleșitoare.
"În cele mai negre momente, mă întreb cum voi ajunge vreodată la spital când drumurile sunt deteriorate, iar transportul este inexistent. Și chiar dacă voi reuși cumva să ajung la spital, vor putea ei să îmi aducă pe lume prețiosul meu copil în siguranță? Spitalele sunt copleșite de răniți și de morți", spune Bayan.
Chiar și după ce acești copii se nasc, Fricker a declarat pentru Euronews că "nu există copilărie pentru ei".
Deși UNICEF și alte organizații de caritate și lucrătorii umanitari de pe teren încearcă să ofere sprijin psihosocial acestor copii și să le ofere un spațiu sigur pentru a fi pur și simplu tineri, este o sarcină aproape imposibilă.
Mulți dintre ei se adăpostesc în școli pe care ar trebui să le frecventeze. În momentele relativ pașnice, Fricker spune că lucrătorii "încearcă să le ofere copiilor o oră de copilărie, astfel încât să poată uita temporar de ororile din jurul lor".
"Bineînțeles, nu este suficient", adaugă el.
Mulți copii trăiesc cu frică
Au existat nenumărate rapoarte despre copii care au recurs la automutilare - smulgându-și părul din cap și zgâriindu-și pielea până la sângerare. Mulți au atacuri de panică și semne timpurii de sindrom de stres post-traumatic, îngroziți de ceea ce li se va întâmpla lor și familiilor lor.
În conformitate cu dreptul internațional, guvernele sunt responsabile de furnizarea de ajutor umanitar și de dezvoltare pentru copii - un lucru care se dovedește îngrijorător de dificil în conflictul din Gaza.
Când a fost întrebat despre viitorul acestor copii care trăiesc în ceea ce seamănă cu un infern, Fricker a declarat pentru Euronews: "În acest moment, niciun copil, nicio familie, niciun părinte din Fâșia Gaza nu se poate gândi la viitor. Membrii personalului UNICEF de pe teren vorbesc despre faptul că trăiesc nu doar zi de zi, ci secundă de secundă".
"Nevoile imediate ale tinerilor din Gaza sunt atât de acute încât este foarte, foarte dificil să te gândești la următoarea oră, la următoarea zi și cu siguranță nu, să zicem, la un an înainte. Nu știm când se va încheia conflictul, așa că, deocamdată, o parte din prioritatea comunității internaționale este să încerce să reia un fel de copilărie pentru acești tineri, acolo unde este posibil", a adăugat el.