Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UNICEF: Un copil moare la fiecare 10 minute şi alți doi sunt răniţi, în Fâşia Gaza

În acest moment, nu există niciun loc sigur pentru copii în Fâșia Gaza. Un minor își pierde viața la fiecare 10 minute şi alți doi sunt răniţi, de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, la 7 octombrie, situaţie care, potrivit UNICEF, a transformat Fâșia într-un „cimitir pentru copii”, transmite EFE, citată de Agerpres.

Ministerul Sănătății al Hamas: Până acum, cel puţin 4.000 de minori au murit, 8.067 au fost răniţi şi 1.250 sunt daţi dispăruţi

James Elder, purtătorul de cuvânt al UNICEF: „Gaza a devenit un cimitir pentru copii şi este iadul pe pământ pentru toţi ceilalţi”.

Numărul copiilor morţi „creşte semnificativ în fiecare zi”, a mai adăugat el.

„Timpul costă vieţi. Facem apel la o încetare imediată a focului. Nu există un loc sigur în Gaza”, a scris şi ONG-ul Salvaţi Copiii pe reţeaua X.

Duminică, Ministerul Sănătăţii al Hamas a informat că cel puţin 4.000 de minori au murit, 8.067 au fost răniţi şi 1.250 sunt daţi dispăruţi sub dărâmături. „În mod clar, situaţia nu se îmbunătăţeşte. Aproximativ 420 de copii mor sau sunt răniţi în fiecare zi, un număr evident oribil”, a declarat Toby Fricker, oficial UNICEF, pentru EFE, citat de Agerpres.

Fricker a dat asigurări că circulă mai multe bilanțuri privind victimele, „dar realitatea este că sunt prea mulţi copii care mor sau sunt răniţi zilnic, motiv pentru care UNICEF şi secretarul general al ONU au cerut de foarte multe ori o încetare imediată a focului şi continuăm să o cerem”.

„În acest moment, nu există niciun loc sigur pentru copii în Gaza”, a avertizat Fricker, care a amintit că aproximativ jumătate dintre locuitorii Fâşiei sunt copii, adică aproximativ un milion de minori.

„Acum, că mulţi au fost strămutaţi, (copiii) locuiesc în adăposturile din şcoli şi în alte locuri şi lipseşte accesul la servicii esenţiale precum apa potabilă, serviciile de sănătate sau igiena”, a adăugat Fricker, care a subliniat că şi înainte de izbucnirea războiului, Gaza suferea deja de „nevoi umanitare mari”.

Pe de altă parte, este de precizat că biroul premierul Benjamin Netanyahu susține că armata israeliană se străduieşte să-i cruţe pe „non-combatanţii” din Fâșia Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE