Restricțiile pentru importurile de cereale din Ucraina ar putea expira la finalul săptămânii. România a cerut deja Comisiei Europene să prelungească această interdicție. În ceea ce îi privește pe fermierii români nevoiți să vândă chiar și la jumătate de preț, aceștia nu au primit deocamdată niciun ban din ajutorul de 30 de milioane de euro alocat țării noastre.
Războiul îi determină pe agricultori să vândă cereale cu orice preț
Fermierii români spun că este esențial ca restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina să rămână în vigoare. Războiul din țara vecină îi determină pe agricultorii ucraineni să caute să vândă cereale cu orice preț, iar costurile acestora sunt mult mai mici ținând cont că nu trebuie să respecte toate obligațiile europene. Prețurile mici ale cerealelor ucrainene trag în jos piața în țările de la granița conflictului.
“Dacă anul trecut noi am vândut cerealele cu prețuri între 290 și 340 euro pe tonă, vorbim simplu de grâu, să spunem, anul acesta nu ajungem nici la 150 euro. Prețurile au scăzut până aproape de jumătate, deci impactul este unul uriaș, în contextul în care costurile de producție nu au încetat să crească. Tot ceea ce am cumpărat noi anul acesta pentru a înființa culturile, fie că vorbim de motorină, fie că vorbim de semințe, inclusiv costul cu forța de muncă, totul a crescut,” spune Alina Crețu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.
Ministerul Agriculturii transmite că a semnat deja un acord cu celelalte patru state afectate de războiul de la graniță, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, pentru prelungirea restricțiilor de import a cerealelor din Ucraina până la 31 decembrie. Este așteptată însă decizia Comisiei Europene. Polonia anunțase încă din iunie că va interzice importurile de cereale din Ucraina indiferent de deznodământul de la nivel european.
25 de milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin România
Surse guvernamentale au declarat pentru Euronews că România speră la un acord la nivel european prin care să se interzică importurile de cereale din Ucraina. În cazul în care Comisia nu va prelungi restricțiile, Guvernul de la București va cere mai mulți bani pentru fermierii afectați de această situație.
Comisia Europeană a deblocat acum două luni un ajutor de aproximativ 100 milioane de euro alocat statelor afectate de comerțul cu cereale ieftine din Ucraina. României îi revine suma de 30 de milioane de euro, bani care nu au ajuns deocamdată la fermieri.
Daniel Buda, vicepreședintele Comsiei Agri din Parlamentul European: „Aș face un apel către fermieri din România, să ofere date relevant în acest sens pentru că din păcate nu sunt foarte proactivi în relația cu autoritățile statului pentru a comunica date relevante. Din acest motiv nu s-au dat acești bani sau și din acest motiv. Sunt absolut convins că acest acord se va prelungi, pentru că și la nivelul Comisiei sunt suficiente date care să justifice pierderile de venit.”
Pe lângă prelungirea restricțiilor privind importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, ministerul Agriculturii de la București a mai cerut și o subvenție de 30 de euro pentru fiecare tonă de cereale ucrainene care tranzitează România. De la începutul războiului, aproximativ 25 de milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin țara noastră.