Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomenele meteo extreme cresc în intensitate. Specialiștii NASA spun că principala cauză este încălzirea globală a planetei

Inundațiile devastatoare din India, Japonia, China, Turcia și Statele Unite pot părea evenimente izolate. Însă oamenii de știință spun că acestea au ceva în comun: furtunile se formează într-o atmosferă mai caldă, ceea ce face ca ploile extreme să devină tot mai intense pe glob.

Oamenii trebuie să se aștepte la furtuni și fenomene meteo similare mai intense, deoarece acestea se produc într-o atmosferă globală mai caldă, spun specialiștii NASA.   

Gavin Schmidt, director, Institutul Goddard pentru Studii Spațiale al NASA: ”Ceea ce se întâmplă acum, creșterile de temperatură la care asistăm, precipitațiile extreme pe care le vedem, valurile de căldură pe care le observăm, nu se datorează fenomenului El Niño. Acestea sunt cauzate de încălzirea globală pe care o înregistrăm.”

O atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate, ceea ce duce la furtuni cu precipitații mai abundente, care pot avea efecte mortale. Factorii poluanți, în special dioxidul de carbon și metanul, încălzesc atmosfera. În loc să lase căldura să radieze de pe Pământ în spațiu, aceștia o rețin.

Gavin Schmidt, director, Institutul Goddard pentru Studii Spațiale al NASA: ”Din păcate, ne îndreptăm spre o accentuare a încălzirii globale. Nu am încetat să emitem dioxid de carbon în atmosferă. Atâta timp cât vom continua să facem acest lucru, planeta va continua să se încălzească și vom avea mai mulți vapori de apă în atmosferă.” 

Pentru fiecare grad Celsius cu care se încălzește atmosfera, aceasta reține cu aproximativ 7% mai multă umiditate. Potrivit NASA, temperatura medie globală a crescut cu cel puțin 1,1 grade Celsius din 1880 și până în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE