Chiriașii din blocurile cu bulină roșie au la dispoziție 30 de zile pentru a se muta în altă parte. Asta după ce au intrat în vigoare ultimele modificări aduse legii pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Măsura i-a luat prin surprindere pe mulți antreprenori, care acum sunt nevoiți să-și mute sediul. Legea vine cu excepții doar pentru anumite business-uri.
Alina Țiplea s-a zbătut în ultimii ani să deschidă un magazin de haine și accesorii, create din materiale sustenabile. A găsit un spațiu potrivit în centrul Capitalei, lângă Cercul Militar, într-o clădire ce nu figura pe lista blocurilor din clasa I de risc seismic. Primăria a constatat ulterior că blocul avea, de fapt, bulină roșie. Așadar, Alina trebuie să-și mute acum afacerea, conform legislației în vigoare.
Alina Țiplea, antreprenor: ”Noi când am închiriat aici, acum aproape ani, spațiul nu era în risc I. Ne-am uitat pe listele primăriei, spațiul nu era risc I și am investit. Acum, după această eroare materială, nu ni s-au cerut nici scuze. Nici să primim bani sau alt spațiu, nici atât, astfel că am fost nevoiți să închidem afacerea în mai puțin de 30 de zile, să relocăm. Proprietarii de clădiri nu sunt în niciun fel obigați să facă ceva, să reabiliteze clădirile de risc I sau II. Există ce exista și în 1993, obligativitatea ca în doi ani să faci o expertiză, dar nu există acel "Ce se întâmplă dacă nu faci?"
În București există peste 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și drept blocurile cu bulină roșie. Cei care vor continua să închirieze apartamente în astfel de imobile vor risca amenzi cuprinse între 5000 și 10.000 de lei, conform ultimelor modificări aduse de Parlament.
Specialiștii sunt de părere că în perioada următoare va crește prețul chiriilor din zona centrală.
Costin Rusu, director de Marketing agenție imobiliară: ”Vom vedea exact ce vor face proprietarii acestor clădiri. În termen de 30 de zile, chiriașii vor trebui să se mute destul de rapid. Problema e că aceste clădiri vor rămâne inerte, nu vor putea fi locuite decât de proprietarii lor. Posibil ca pe zona centrală sau ultracentrală, pentru clădirile care nu sunt în risc seismic, să crească prețul pentru chirie. Unii proprietari o să încerce să profite de acest aspect.”
Inginerii spun că noua lege reprezintă un pas înainte pentru consolidarea clădirilor istorice din România. Asta și pentru că asociațiile de proprietari vor putea de acum să stabilească mai ușor includerea imobilelor cu risc seismic în programul de consolidare.
Matei Sumbasacu, inginer constructor: ”Riscul la care ne expunem e unul foarte mare. Nu ne dăm seama, pentru că nu se întâmplă cutremure în fiecare zi. Dar toate aceste clădiri sunt într-un mare pericol de colaps. În mod normal, o consolidare ar trebui să dureze aproximativ doi ani de zile. Evident, există variații.”
În luna decembrie la ultima modificare a legii, deputații au introdus câteva excepții. De exemplu, magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente pot funcționa în continuare în clădirile cu bulină roșie.