În pragul alegerilor, Parlamentul a înființat două comisii de anchetă. Una pentru a verifica dacă firma Nordis a plătit avionul cu care Marcel Ciolacu a călătorit în 2022 de la Nisa la București. Cealaltă ar trebui să facă lumină asupra cheltuielilor lui Klaus Iohannis cu avioanele private, vilele de protocol și terenurile de golf. Până la finalul legislaturii mai sunt doar 30 de zile, iar termenul pentru raport este de 90.
Una dintre comisiile de anchetă înființate la cererea PNL trebuie să verifice cine a plătit avionul privat cu care Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis au călătorit în 2022 de la Nisa la București.
Premierul Marcel Ciolacu și zborul privat din 2022
G4Media a publicat informații care arată că avionul ar fi fost plătit de Nordis, dezvoltatorul acuzat că a păcălit sute de clienți. Cursa privată ar fi costat cel puțin 30.000 de euro, mai scriu jurnaliștii. Premierul a recunoscut că a fost în avion, dar a spus că a plătit cursa din propriul buzunar. Întrebat de unde a avut Marcel Ciolacu banii să achite asemenea sume, un senator PSD a găsit explicația.
Daniel Zamfir, senator PSD: „Dacă dumneavoastră faceți referire unde l-ați văzut cu opt persoane, opt persoane, dacă nu mă înșel, sau mai multe, costurile respective s-ar fi împărțit la opt, deci nu e vorba de zborul întreg plătit de Marcel Ciolacu.”
În urmă cu câteva zile, liderul PSD a insistat că și-a plătit singur cursa Nisa- București. De la Brașov, unde a călătorit cu noul tren electric cumpărat de țara noastră, Marcel Ciolacu susține că nu e afectat de atacurile adversarilor politici.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale: „Sunt julit și mușcat foarte mult pe partea dreaptă. Dar partea stângă, și eu folosesc foarte bine și piciorul stâng, și mână stângă, sunt foarte intact (!sic). Nu am nicio problemă. Și le-am zis că am ficat și duc.”
Cheltuielile președintelui Klaus Iohannis, sub investigație
În același timp, o altă comisie de anchetă - înființată la cererea PSD - ar trebui să verifice cheltuielile făcute de Administrația prezidențială pentru vizitele externe, avioanele private, vilele de protocol și terenurile de golf ale președintelui Klaus Iohannis. Opoziția este sceptică în privința succesului ambelor comisii.
Ionuț Moșteanu, deputat USR: „Cu 30 de zile înainte de încheierea mandatului, PSD și PNL ca să arate în campanie s-au trezit să facă comisiile astea de anchetă. Am votat. Haideți să facem ședințe de astăzi.”
Nu e pentru prima dată când Parlamentul înființează comisii de anchetă.
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: „În fosta legislatură, în așa-numita epocă Dragnea, conceptul de stat paralel s-a materializat și sub forma a două comisii, comisia SIPA și comisia care trebuia să investigheze activitatea SPP, serviciul de protecție și pază.”
În fosta legislatură, în așa-numita epocă Dragnea, conceptul de stat paralel s-a materializat și sub forma a două comisii, comisia SIPA și comisia care trebuia să investigheze activitatea SPP, serviciul de protecție și pază.