Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ciolacu, după întâlnirea cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles: „În Schengen cu granițele terestre de la 1 ianuarie 2025”

România va intra în Schengen și cu granițele terestre, de la 1 ianuarie 2025. Este promisiunea premierului Marcel Ciolacu după vizita pe care a avut-o ieri la Bruxelles. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Antena 3, că decizia privind aderarea României cu granițele terestre va fi finalizată vineri, 22 noiembrie, la Budapesta.

„Cea mai importantă este întâlnirea de vineri, din 22 noiembrie, la Budapesta. Vor închide documentul final, care va fi prezentat în COREPER, urmând ca pe 13 decembrie să se ia act în ședința JAI”, a precizat Marcel Ciolacu. Potrivit liderului PSD, România are deja un calendar convenit pentru pașii următori, iar intrarea în Schengen cu granițele terestre va deveni realitate la 1 ianuarie 2025.

Despre discuțiile la nivel european: „Este o victorie a României”

Ciolacu a subliniat eforturile coordonate ale autorităților române: „Ne-am focalizat pe acest obiectiv foarte important. Se închide odată ideea că românii sunt cetățeni de mâna a doua în UE. Este o victorie a României în primul rând”.

În contextul unei întâlniri recente între ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și omologul său austriac, Gerhard Karner, Ciolacu a precizat că aceste discuții au pregătit terenul pentru reuniunea decisivă de la Budapesta.

Ciolacu a încheiat optimist, spunând că rezultatele acestor eforturi vor fi resimțite chiar din această iarnă: „Cei care vin de sărbători vor pleca pe urmă mult mai ușor. Este o victorie a României și a guvernului României.”

Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni

Premierul Marcel Ciolacu a efectuat luni o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, cu preşedintele ales al Consiliului European, António Costa şi cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Prim-ministrul a fost însoțit de o delegație guvernamentală din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

„Întrevederea, la Bruxelles, cu noul secretar general al NATO confirmă importanţa pe care Alianţa Nord-Atlantică şi domnul Mark Rutte o acordă României şi rolului său definitoriu în apărarea Flancului Estic. Statutul de membru al NATO garantează securitatea României şi a cetăţenilor români. Poporul român este profund ataşat valorilor euro-atlantice. Consolidarea relaţiilor cu NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană reprezintă un pilon pe care ne clădim securitatea, apărarea şi dezvoltarea", a declarat premierul Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu preşedintele Parlamentului European pentru aderarea la Schengen terestru

„Vizita la Bruxelles a delegaţiei conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu are loc şi pe fondul debutului unui nou ciclu instituţional la nivel european, ca urmare a alegerilor europarlamentare desfăşurate în luna iunie, precum şi a adoptării noii Agende Strategice pentru perioada 2024-2029, precizează sursa citată.

În acest context, premierul Ciolacu urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care va discuta, pe lângă teme de actualitate de interes european, despre apropierea perspectivei României de aderare completă la Spaţiul Schengen”, se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu va avea și o întrevedere cu preşedintele ales al Consiliului European, Antonio Costa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE