Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exclusiv Euronews: UE vrea să interzică fumatul și vapatul în spații exterioare, conform unui proiect. Sunt vizate inclusiv terasele

Comisia Europeană va recomanda interzicerea fumatului la terasele cafenelelor și restaurantelor, în stațiile de autobuz și în grădinile zoologice. Mai mult, planurile vizează și produsele fără nicotină, potrivit unui document obținut de Euronews.com.

Astfel, Comisia Europeană va propune extinderea interdicțiilor de fumat existente și la zonele în aer liber, inclusiv pentru produsele inovatoare care nu conțin nicotină.

Măsura, menită să reducă expunerea la fumatul pasiv în locurile publice

Planurile, care ar urma să fie adoptate marți de executivul UE, ar extinde regulile actuale din 2009 menite să reducă expunerea la fumatul pasiv în locurile publice, la locurile de muncă și în transportul public.

Cea mai recentă versiune a proiectului - analizată de Euronews și care poate fi încă modificată - urmărește să elimine din spațiile publice tot ce înseamnă dispozitive care emit fum sau aerosoli, nu doar fum de țigară. Măsura vine în contextul preocupărilor tot mai mari cu privire la riscurile pentru sănătate pe care le prezintă noile produse din tutun.

Produsele din tutun încălzit și țigările electronice, vizate

Recomandările nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar oferă un cadru pe care statele membre trebuie să îl urmeze ca parte a eforturilor mai ample de reducere a cancerului provocat de consumul de tutun. Comisia susține că în primii câțiva ani de punere în aplicare a noilor măsuri, în perioada 2009-2012, s-a înregistrat deja o scădere a expunerii.

Noile recomandări ale Comisiei urmăresc să vizeze o gamă mai largă de produse emergente, inclusiv „produsele din tutun încălzit și țigările electronice, fie că conțin nicotină, fie că nu conțin nicotină”.

De asemenea, Comisia dorește să includă și „surogatele de tutun și orice alte produse care emit fum și/sau aerosoli”, se arată în document.

Trecătorii, expuși la substanțe chimice nocive

Aceste produse, adesea comercializate ca alternative mai sigure la fumatul tradițional, expun totuși trecătorii la substanțe chimice nocive, se arată în document.

„Dovezile privind utilizarea produselor emergente ca ajutor pentru renunțarea la fumat nu sunt concludente”, se arată în document.

Cea mai importantă parte a propunerii se referă la extinderea interdicțiilor de fumat la diverse spații în aer liber, care până acum a fost reglementată de la caz la caz în fiecare stat membru.

Fumatul interzis pe terase, în stații de autobuz și în spațiile de joacă

Conform noilor prevederi, zonele exterioare sau semi-exterioare - definite ca spații parțial acoperite sau închise, cum ar fi acoperișurile, balcoanele, verandele și terasele - asociate cu unități de servicii, cum ar fi restaurantele, barurile și cafenelele, ar trebui să devină zone fără fum de tutun.

Centrele de transport public, inclusiv stațiile de autobuz și aeroporturile, ar fi, de asemenea, vizate, iar fumatul ar fi, de asemenea, interzis în zonele exterioare legate de locurile de muncă, spitale și aziluri.

Zonele de recreere în care sunt prezenți copii, inclusiv locurile de joacă publice, parcurile de distracții, piscinele și grădinile zoologice, sunt, de asemenea, incluse, la fel ca și spațiile de învățământ, de la grădiniță până la universitate.

Noile prevederi revizuite fac parte din planul mai amplu al Comisiei de combatere a cancerului

Propunerea Comisiei, planificată inițial pentru luna ianuarie, a fost amânată, stârnind îngrijorări cu privire la angajamentul UE față de agenda sa antitabac.

O reformă conexă a Directivei UE privind impozitarea tutunului a fost, de asemenea, amânată pentru 2025, iar unii s-au întrebat dacă industria tutunului a influențat aceste decizii.

Noile prevederi revizuite fac parte din planul mai amplu al Comisiei de combatere a cancerului, care își propune să ajungă la o „generație fără tutun” până în 2040, să reducă consumul de tutun cu 30% până în 2025 și să reducă ponderea populației UE care fumează la doar 5%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE