În următorii ani, mucurile de țigări aruncate care nu se degradează vor polua mai mult decât plasticul, avertizează specialiștii. Fumatul reprezintă nu doar o problemă de sănătate publică, ci și una de poluare a mediului. Țările dezvoltate, printre care și România, au adoptat de mai multă vreme măsuri care descurajează fumatul.
De astăzi, un pachet de țigări costă la noi, în medie, cu 50 de bani mai mult, ca urmare a majorării accizei pentru tutun. Anul trecut, scumpirile au adăugat, cumulat, 1 leu la prețul fiecărui pachet.
Conform statisticilor, la nivel mondial, în anul 2000 s-au înregistrat 4 milioane de decese ca urmare a bolilor provocate de fumat. Specialiștii estimeaza că în 2030 numărul acestora va ajunge la 10 milioane. Datele indică și o creștere îngrijoratoare a impactului asupra mediului.
Mucurile de țigară și plasticul, cele mai frecvent regăsite deșeuri
”În lume, consumându-se aproximativ 18 miliarde de țigări rezultă foarte multe mucuri de țigară, rezultă pachete, ambalaje, cutii. Toate lucrurile sunt eliminate în mediul înconjurator. O parte dintre ele sunt biodegradabile, dacă ne referim la cutii sau la ambalaje de hârtie, dar, din păcate, mucurile de țigară și, mai nou, acele produse din plastic pe care le regăsim în țigara electronică și in țigările care nu ard tutunul, ci doar îl încălzesc, sunt greu degradabile, unele dintre ele nu se degradează niciodată.
Am citit recet un studiu, efectuat în Australia, care spune că mucurile de țigară au șansă de 3 ori mai mult de a fi găsite în mediu precum gunoi decât următorul articol cel mai frecvent întâlnit, care este reprezentat de bucățile de plastic”, arată medicul pneumolog Corina Mărginean, doctor în medicină cu competență în tabacologie.
De mai mulți ani, țările dezvoltate, printre care și Romania, au interzis fumatul în spații publice, au eliminat reclamele la țigări și au impus suprataxarea comerțului cu tutun. În ultimii 10 ani, prețul mediu al unui pachet de țigări vândut în România s-a dublat, de la 11 la 22 de lei. Ultima majorare a accizelor, a adus un plus de 50 de bani. Cu toate acestea, studiile arată că unul din cinci români este fumător.