Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer sunt produse de factori pe care i-am putea evita

Un nou studiu realizat de Societatea Americană de Cancer (ACS) a constatat că un număr mare de cazuri de cancer și de decese la adulții de 30 de ani și peste se datorează unor factori care ar putea fi preveniți, cum ar fi fumatul și alimentația necorespunzătoare.

Constatările au arătat că 40 % din cazurile și aproximativ jumătate din decesele cauzate de cancer în Statele Unite sunt atribuite unor factori care ar putea fi controlați.

Cercetătorii au analizat incidența și mortalitatea a 30 de tipuri de cancer în raport cu 18 factori de risc modificabili.

"Un număr mare de cazuri de cancer și de decese în Statele Unite sunt atribuibile factorilor de risc potențial modificabili, indicând potențialul de a reduce substanțial povara cancerului prin implementarea largă și echitabilă a inițiativelor preventive", a declarat pentru Euronews Health Dr. Farhad Islami, autorul principal al studiului.

Factorii incluși în studiu au variat de la fumatul de țigară, excesul de greutate corporală și consumul de alcool, la consumul de carne roșie și prelucrată, aportul scăzut de fructe și legume, fibre alimentare și calciu alimentar.

Alți factori au fost inactivitatea fizică, radiațiile ultraviolete (UV) și infecțiile cauzatoare de cancer, cum ar fi virusul papiloma uman (HPV).

Fumatul a fost identificat ca principalul factor de risc și a fost responsabil pentru 20 % din toate cazurile de cancer și 30 % din decesele cauzate de cancer în SUA.

Acesta a fost urmat de greutatea corporală excesiv și de consumul de alcool.

Cu toate acestea, un factor comun cu un efect mai slab poate duce la un număr mai mare de cazuri de cancer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE