Evaluarea Națională 2023 s-a încheiat joi, 22 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă pe care au susținut-o elevii aparținând minorităților naționale.
Examenele au început luni, cu proba la Limba și literatura română. Miercuri, absolvenții au susținut proba la Matematică.
Primele rezultate la Evaluarea Națională 2023 se vor afișa pe 28 iunie.
Subiectele și baremul la Limba maternă la Evaluarea Națională 2023
Limba maghiară
Lumba rromani
Limba germană
Limba sârbă
Limba ucraineană
Limba croată
Limba slovacă
Limba italiană
Două ore pentru rezolvarea subiectelor la Evaluarea Națională
Proba la Limba maternă din cadrul Evaluării Naționale 2023 va începe la ora 9:00, iar elevilor li se va permite accesul în sala de examen în intervalul 8:00-8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise.
Elevii vor avea la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor primite la Limba română în cadrul Evaluării Naționale 2023. Pe foaia de examen, aceștia vor putea folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.
Modele de subiecte pentru proba la Limba maternă de la Evaluarea Națională 2023
Limba maghiară:
Limba rromani:
Limba germană:
Limba sârbă:
Limba ucraineană:
Limba croată:
Limba slovacă:
Limba italiană:
Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor la Limba maternă de la Evaluarea Națională 2023
Ministerul Educației a elaborat un ghid pentru elevii care susțin examenele. Ghidul cuprinde și sfaturi care să-i ajute pe candidați în ziua probei:
- Citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, toate subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.
- Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
- Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.
- În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
- Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări.