Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor fi tranșate în turul al doilea. La fel ca în urmă cu patru ani de zile, confruntarea se va da între un candidat pro-european – Maia Sandu (42,31%) și unul pro-rus - Alexandr Stoianoglo care a obținut 26,07% (în 2020 era Igor Dodon cel care reușea să ajungă în turul al doilea). La fel ca în 2020, confruntarea ar putea fi tranșată de un al treilea jucător - Renato Usatîi.
Renato Usatîi, arbitrul finalei prezidențiale?
Pentru a câștiga, Maia Sandu are nevoie de o majoritate a voturilor celor prezenți (50% + 1). Dacă își păstrează electoratul din primul tur, asta ar însemna încă aproximativ 7,8%. În discursul său de la sfârșitul primului tur, Maia Sandu s-a adresat cetățenilor care au votat pentru Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Ion Chicu. Cei patru au obținut aproximativ 4% în primul tur, potrivit datelor preliminare.
Asta înseamnă că Maia Sandu va trebui să atragă voturi și de la alți candidați din primul tur. Un candidat ideal ar fi Renato Usatîi, cel care s-a clasat pe locul al treilea cu 13,78%. Cu voturile lui Usatîi, Maia Sandu ar câștiga detașat cursa electorală în turul al doilea.
În 2020, Renato Usatîi s-a clasat tot pe locul al treilea în alegerile prezidențiale, cu 16,90% din voturi și a purtat ulterior negocieri cu Maia Sandu pentru a-și oferi susținerea în turul al doilea. Usatîi spunea atunci că sprijinul ar putea fi condiționat de dizolvarea parlamentul și anunțarea alegerilor anticipate. Maia Sandu a dizolvat Parlamentul de la Chișinău în aprilie 2021 și a organizat alegeri anticipate pe 11 iulie 2021.
Chiar dacă Maia Sandu intră în turul al doilea de pe o poziție mult mai puternică față de cea de la alegerile anterioare, aceasta ar putea avea nevoie în continuare de voturile lui Usatîi, iar negocierile ar putea fi diferite de data aceasta.
Renato Usatîi, o figură controversată
Renato Usatîi este o figură controversată pe scena politică din Republica Moldova. Acesta a părut în numeroase episoade mai degrabă un susținător al intereselor Kremlinului în Republica Moldova. De pildă, Usatîi a boicotat duminică referendumul pentru modificarea Constituţiei, organizat în același timp cu prezidențialele.
„Astăzi am luat un singur buletin, aşa cum am şi spus, dar în acelaşi timp am făcut un apel la cetăţeni să facă aşa cum ştiu ei. Iată că mama a luat două buletine de vot. Eu consider că nu are dreptul nimeni să îşi asume decizia a sute de mii sau milioane de cetăţeni. Asta a fost decizia mea personală", a afirmat Usatîi.
Usatîi a fost ales de două ori primar al orașului Bălți, al treilea ca mărime din Republica Moldova. În cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, Renato Usatîi a candidat pe lista partidului său – „Partidul Nostru” - însă nu a trecut pragul de 5%.
În prima parte a anului 2014, Usatîi a preluat partidul Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic și l-a redenumit în „Partidul Nostru”. În august 2014 Usatîi a creat un nou partid, intitulat „PaRUs”, cu care intenționa să participe la alegerile parlamentare din 2014 din Moldova, însă, pe 15 septembrie Ministerul Justiției a anunțat că nu a înregistrat partidul din cauza unor bănuieli că ar fi fost falsificate în jur de 30% de semnături.
Pe parcursul carierei sale politice, Usatîi a făcut numeroase declaraţii controversate. De pildă, într-un interviu din 2013, Usatîi a afirmat că „eroul” său este Vladimir Putin.