Discursul de astăzi al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut referire la măsuri concrete pentru a reduce consumul de energie în Europa, în contextul războiului din Ucraina. Europarlamentarii români Siegfried Mureșan și Dan Nica au vorbit despre efectele pentru România ale acestor măsuri, dar și despre cât mai avem de așteptat până când vom intra în spațiul Schengen.
"A fost un discurs într-un an în care un stat european a fost invadat în mod ilegitim de Rusia. Noi trebuie să fim alături de Ucraina, trebuie să rămânem uniți. Ne confruntăm cu dificultăți. Dar există soluții. La nivel european, am reușit să facem destul de multe lucruri de la începutul acestui an și vom continua. Discursul de azi a președintei Comisiei Europene s-a axat pe îmbunătățirea eficienței energetice, pe investiții în surse regenerabile de energie, despre fructificarea surselor de energie pe care le avem, cum să ne conectăm mai bine între noi, încât să transportăm energia de unde o avem acolo unde avem nevoie, cu accent pe investiții în hidrogen. A anunțat crearea unei bănci care să faciliteze investiții, măsuri suplimentare de sprijin pentru Ucraina", a spus europarlamentarul Siegfried Mureșan.
«Dacă e greu, e greu pentru toată lumea»
"Astăzi, doamna Ursula von der Leyen a vorbit și despre măsurile pe care le cerem de un an de zile de limitare a prețurilor și a companiilor care obțineau profituri exorbitante. Dacă este rău și greu, este greu pentru toți, nu este greu doar pentru cei care trebuie să strângă cureaua sau pentru firmele care se chinuie să aibă un plan de afaceri în condițiile fluctuațiilor nemaivăzute a prețurilor la energie și gaze, ci trebuie să fie și pentru cei care au făcut profituri de 10 ori mai mari în această perioadă. Acesta este mesajul: «dacă e greu, e greu pentru toată lumea»", a spus eurodeputatul Dan Nica.