Aproape 40% dintre români consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a creat noi oportunități de muncă, în timp ce aproximativ 25% consideră că apartenența la blocul comunitar a contribuit la creșterea economică a țării noastre, arată un sondaj Eurobarometru realizat după alegerile europene din iunie 2024.
Studiul analizează comportamentul de vot și principalele priorități ale cetățenilor Uniunii Europene.
Ce i-a determinat pe cetățeni români să voteze la alegerile europarlamentare 2024
Potrivit studiului, creșterea prețurilor și a costului vieții (42%) și situația economică (41%) au fost principalele subiecte care i-au motivat pe cetățenii UE să voteze la alegerile europene din luna iunie 2024. O treime dintre alegătorii din cele 27 de state membre (34%) au afirmat că situația internațională a fost un subiect care i-a încurajat să voteze, în timp ce o proporție similară a menționat ca motivație apărarea democrației și a statului de drept (32%).
Cât despre cetăţenii români, principalele subiecte care i-au motivat să voteze la alegerile europene din luna iunie sunt:
- situaţia economică (45%);
- creşterea preţurilor şi a costului vieţii (44%);
- protecţia socială, bunăstarea şi accesul la asistenţă medicală (32%, faţă de doar 24% media UE);
- situaţia internaţională (30%);
- democraţia şi statul de drept (27%);
- apărarea şi securitatea (27%, similar cu media UE de 28%).
Pentru repondenții din România, primele patru motive pentru care statutul de membru al UE este considerat benefic sunt: crearea de noi oportunități de muncă (37%), protejarea păcii și consolidarea securității (26%), intensificarea cooperării dintre statele membre (24%), contribuția UE la creșterea economică (24%), arată studiul.
Accesul la asistența medicală și protecția socială, printre motivele care i-ar fi motivat pe români să meargă la vot
De asemenea, cei care nu au votat spun că situația economică (36% media UE, 41% România) și costul vieții (46% identic media UE și România) i-ar fi putut motiva să participe la alegeri.
În cazul românilor care au participat la Eurobarometru, protecţia socială, bunăstarea şi accesul la asistenţă medicală reprezintă pentru 35% dintre aceştia un subiect care i-ar fi putut motiva să meargă la vot, urmat de apărare şi securitate (24%) şi situaţia internaţională (21%).
„În luna iunie, cetățenii din întreaga Europă și-au făcut auzită vocea, în condițiile în care am asistat la cea mai mare participare la alegerile pentru Parlamentul European din ultimii 30 de ani. Cetăţenii ne-au dat mandat să acționăm, să oferim răspunsuri și soluții benefice în viața lor de zi cu zi.
Parlamentul îşi va onora promisiunile. În următoarele săptămâni, vom examina noua Comisie Europeană pentru a ne asigura că aceasta va aborda aspectele care reprezintă o prioritate pentru cetățeni: costul vieții, starea economiei noastre, democrația, statul de drept, migrația și securitatea. Parlamentul European va continua să depună eforturi pentru ca vocea cetățenilor să conteze în UE, a afirmat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, despre rezultatul Eurobarometrului.
Peste 60% dintre români sunt optimiști privind viitorul UE
În pofida problemelor economice, sprijinul pentru UE rămâne ridicat. Rezultatele sondajului indică faptul că 65% dintre cetățenii europeni sunt optimiști cu privire la viitorul UE. Procentul cetățenilor români optimiști cu privire la viitorul UE (68%) este mai mare decât media europeană și în creştere cu 7 puncte procentuale faţă de anteriorul sondaj din februarie-martie 2024.
La nivelul UE27, cetăţenii continuă să aibă o impresie pozitivă despre UE (48%), doar 16% declarând că au o imagine negativă. 52% dintre respondenţii din România declară că au o imagine pozitivă despre UE, în creştere cu 2 puncte procentuale faţă de sondajul anterior, şi doar 11% au o imagine negativă, în scădere cu 5 puncte procentuale faţă de precedentul sondaj.
Aderarea la UE este, de asemenea, privită într-o lumină favorabilă. Șapte din zece europeni (70% media UE) consideră că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE, cifră care a rămas stabilă în ultimii ani.
De asemenea, 70% dintre cetățenii români participanți la sondaj consideră că țara lor a avut beneficii de pe urma statutului de membru al UE, în creștere cu 5 puncte procentuale față de sondajul realizat în februarie/martie 2024, înainte de alegerile europene. În ansamblul UE există patru motive principale pentru care calitatea de membru este considerată benefică: intensificarea cooperării dintre statele membre (36%), protejarea păcii și consolidarea securității (32%), contribuția UE la creșterea economică (28%) și crearea de noi oportunități de muncă (24%).
Sondajul Eurobarometru postelectoral al Parlamentului European a fost efectuat de agenția de cercetare Verian (anterior Kantar Public) în perioada 13 iunie - 8 iulie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, interviurile video (CAVI) fiind utilizate în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta. În total, au fost efectuate 26.349 de interviuri.