Șefii de state și de guverne reuniți la Bruxelles discută astăzi, la Bruxelles, despre propunerea președintelui francez de a crea „o comunitate politică europeană”.
Practic, este vorba despre o comunitate europeană mai extinsă decât Uniunea Europeană, care să includă atât statele candidate la aderare - precum Ucraina și Republica Moldova - dar și Marea Britanie, care a părăsit forul comunitar în urma referendumului din 2016.
Emmanuel Macron a salutat, joi, decizia de acordare a statutului de țară candidată Republicii Moldova și Ucrainei. Este „un gest politic al unei Europe puternice şi unite. Am făcut paşi uriaşi”, a spus preşedintele francez.
„Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea lor teritorială, le datorăm şi R. Moldova, având în vedere situaţia sa politică, destabilizările prin care trece şi generozitatea de care a ştiut să dea dovadă. Procesul care începe va fi unul exigent”, a avertizat Emmanuel Macron.
Liderii celor 27 de state membre UE au făcut, la summitul de la Bruxelles, primul pas spre aderarea celor două ţări, un proces care poate fi reversibil dacă acestea nu se vor conforma reformelor cerute de CE în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sau aplicarea legilor care limitează puterea oligarhilor.
Acordarea candidaturii Ucrainei şi Republicii Moldova a fost garantată înainte de începerea summitului, dar a durat mai mult decât era prevăzut iniţial pentru ca liderii să o aprobe, deoarece aprobarea a fost precedată de o discuţie mai amplă privind viitorul procesului de extindere a Balcanilor de Vest, potrivit unor surse diplomatice, relatează EFE, preluată de Agerpres.