Şefii de stat şi de guverne din UE au decis în cadrul Consiliului European să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat Ucraina, Moldova și Georgia ulterior deciziei „istorice” luată azi de liderii celor 27 de state ale UE.
„Astăzi e o zi bună pentru Europa. Felicitări președintelui Volodimir Zelenski, președintelui Maiei Sandu și prim-ministrului Irakli Garibashvili. Țările voastre fac parte din familia Europeană și decizia istorică de azi a Liderilor confirmă asta.
Decizia de astăzi ne întărește pe toți. Întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața imperialismului Rusesc. Și întărește Uniunea Europeană, pentru că arată din nou lumii că suntem uniți și puternici în fața amenințărilor externe”, a precizat Ursula von der Leyen, pe Twitter.
This decision strengthens us all.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 23, 2022
It strengthens Ukraine, Moldova and Georgia, in the face of Russian imperialism.
And it strengthens the EU.
Because it shows once again to the world that we are united and strong in the face of external threats.
Klaus Iohannis: Acest pas a schimbat paradigma de extindere a UE
Decizia a fost luată în unanimitate joi seara de liderii UE, a anunțat președintele Klaus Iohannis.
„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Am acordat, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte”, a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a mai declarat că acest pas a schimbat cu totul paradigma de extindere a Uniunii Europene.
„Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Știti foarte bine istoria acestui demers. Primele discutii foarte aplicate au avut loc doar acum câteva luni de zile, în Franța, la Versailles, după care au venit cererile de aderare, analiza facută de Comisia Europeană, propunerea Comisiei de săptămâna trecută, după care azi, Consiliul a aprobat propunerile Comisiei, așa cum au fost ele formulate.
Cred că, prin acest pas, s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia au primit la rândul lor un nou impuls și sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care sunt, sigur, încă necesare pentru a face apoi următorul pas”, a declarat Klaus Iohannis.
Historic achievement today, as #EUCO grants candidate status for Ukraine 🇺🇦 and the Republic of Moldova 🇲🇩. Reached this outstanding decision following 🇷🇴 strong support and intense demarches. Also granting European perspective to Georgia 🇬🇪 with important steps ahead.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) June 23, 2022
Președintele a fost întrebat de jurnaliști și dacă a fost nevoie de un dialog de convingere cu ceilalți lideri europeni.
"În ce privește Republica Moldova, Ucraina și Georgia, nu a fost nevoie de niciun fel de contre. Lumea a fost lămurită din capul locului, însă la noi, în Consiliu, întotdeauna apar și discuții suplimentare și surprinzătoare, dar, ca să vă răspund direct, toată lumea a fost de acord din capul locului să aprobe propunerile Comisiei, așa cum au fost ele formulate. Nu a fost astăzi, repet, nu a fost astăzi nevoie de multă forță de convingere. În alte zile, da." a precizat Iohannis.
Nicolae Ciucă: Salut decizia istorică a Consilului European
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, subliniind că România va fi alături de cetăţenii din cele două state şi Georgia în parcursul lor european.
„Salut decizia istorică a Consilului European. România va fi alături de cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în calea lor europeană”, a declarat premierul Nicoclae Ciucă.
Emmanuel Macron: UE deschide „o nouă etapă” pentru Ucraina
Președintele francez Emmanuel Macron a precizat că, în seara asta, UE deschide „o nouă etapă” pentru Ucraina, pentru Moldova și pentru Europa, ulterior angajamentului făcut săptămâna trecută de acesta, Olaf Scholz, Mario Draghi și de Klaus Iohannis, la Kiev.
„Săptămâna trecută, la Kiev, ne-am luat un angajament: să lucrăm pentru a oferi Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Iată-ne. În seara asta deschidem o nouă etapă pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru Europa. Este istoric”, a precizat liderul de la Palatul Élysée.
À Kiev la semaine dernière, nous avons pris un engagement : œuvrer pour offrir à l’Ukraine le statut de candidat à l’adhésion à l’Union européenne. Nous y sommes. Ce soir nous ouvrons une nouvelle étape pour l’Ukraine, pour la Moldavie, pour l’Europe. C’est historique.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 23, 2022
Dacian Cioloș: Ca români, avem nevoie de Republica Moldova în Uniunea Europeană
Republica Moldova este oficial candidată la aderarea europeană, este o victorie uriaşă pe care istoria dramatică a acestei regiuni o cere, afirmă europarlamentarul Dacian Cioloş, relatează Agerpres.
„Prin oferirea acestui statut Moldovei şi Ucrainei, Consiliul European face un act de dreptate început acum două decenii, cu aderarea celorlalte state est-europene", a scris Cioloş, joi seara, pe pagina sa de Facebook.
În opinia sa, "la fel de remarcabilă este şi prestaţia politică a liderilor de la Chişinău, care în mai puţin de doi ani au schimbat complet traseul şi imaginea acestei ţări".
"Felicitări Maiei Sandu şi întregii echipe guvernamentale şi parlamentare pentru munca depusă. Ca români, înţelegem perfect ce înseamnă să devii european. Ca români, avem nevoie de Moldova în Uniunea Europeană. Ca români, ne bucurăm mult de acordarea acestui statut special Moldovei", a scris Dacian Cioloş.