Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Platforma X, suspendată „imediat și complet” în Brazilia. "Elon Musk a arătat o lipsă totală de respect"

Cunoscuta rețea de socializare X, fostă Twitter, deținută de miliardarul american Elon Musk, a fost suspendată în Brazilia. Decizia vine după ce excentricul afacerist american a refuzat să-și numească un nou reprezentant legal pentru Brazilia, în cadrul companiei sale, așa cum a cerut Curtea Supremă din această țară.

„Suspendarea este imediată și completă”, după cum a anunțat judecătorul Curții Supreme, Alexandre de Moraes. Activitatea rețelei X, fosta Twitter, va fi blocată astfel până când compania va respecta hotărârile judecătorești. În plus, va și plăti amenzile aplicate, care se ridică la 3 milioane de dolari.

Platforma X, suspendată „imediat și complet” în Brazilia

Disputa a început în luna aprilie, când judecătorul Curții Supreme, Alexandre de Moraes, a dispus blocarea unor conturi atribuite extremei dreapta și care ar dezinforma. Anterior, tot în baza unor decizii judecătorești, platforma a blocat mai multe conturi. Au fost restricționați inclusiv deputați afiliați partidului de dreapta al fostului președinte brazilian, Jair Bolsonaro.

De Moraes spune că decizia sa se bazează pe legea braziliană care cere companiilor de servicii de internet să aibă reprezentanți în țară, astfel încât ei să poată fi notificați atunci când există hotărâri judecătorești și să ia măsurile necesare. El a făcut referire la eliminarea conținutului ilicit postat de utilizatori și eventuale dezinformări în timpul alegerilor din octombrie.

X a refuzat să respecte un ordin judecătoresc anterior de a numi un reprezentant legal în Brazilia, deoarece susţine că angajatul din Brazilia „ar putea deveni subiectul unor alte sancţiuni legale.”

Proprietarul rețelei X, miliardarul Elon Musk, a calificat decizia drept un atac la libertatea de exprimare, iar pe Alexandre de Moraes l-a numit „dictator.”

Brazilia este o piață importantă pentru X, unde accesează platforma, cel puțin o dată pe lună, aproape 40 milioane de oameni, adică a cincea parte din populația țării.

Începând de sâmbătă dimineață, marii operatori din Brazilia au început să blocheze platforma de socializare X, făcând-o în mare parte inaccesibilă atât pe web, cât și prin intermediul aplicațiilor mobile.

„Elon Musk a arătat o lipsă totală de respect față de suveranitatea braziliană și, în special, față de justiție, erijându-se ca o entitate supranațională și imună la legile fiecărei țări”, a fost explicația lui Alexandre de Moraes, potrivit AP.

Justiția a decis că platforma va rămâne suspendată până când va respecta ordinele și a stabilit, de asemenea, o amendă zilnică de 8.900 de dolari pentru persoanele sau companiile care folosesc VPN-uri pentru a o accesa.

„Aceasta este o zi tristă pentru utilizatorii X din întreaga lume, în special pentru cei din Brazilia, cărora li se interzice accesul la platforma noastră. Mi-aș dori să nu fost nevoie să se ajungă la asta. Mă doare inima”, a declarat CEO-ul X, Linda Yaccarino.

Platforma a precizat că această decizie e luată „pur și simplu pentru că noi nu ne vom conforma ordinelor lor ilegale de a-și cenzura oponenții politici. Când am încercat să ne apărăm în instanță, judecătorul de Moraes l-a amenințat pe reprezentantul nostru legal brazilian cu închisoarea. Chiar și după ce ea și-a dat demisia, el i-a înghețat toate conturile bancare”.

  • În luna aprilie, avocații platformei X au trimis un document către Curtea Supremă din Brazilia, spunând că, din 2019, a suspendat sau blocat 226 de utilizatori.
  • Elon Musk a achiziționat această platformă în 2022. Inițial, ea se chema Twitter, dar Musk a decis să o redenumească X.

Închiderea platformei X nu este fără precedent în Brazilia. Judecătorii din această țară au mai suspendat WhatsApp de mai multe ori, în 2015 și 2016, din cauza refuzului companiei de a se conforma solicitărilor poliției privind datele utilizatorilor.

În 2022, judecătorul Alexandre de Moraes a amenințat și aplicația de mesagerie Telegram cu o închidere la nivel național, argumentând că a ignorat în mod repetat solicitările autorităților braziliene de a bloca unele profiluri și de a furniza diverse informații. El a ordonat Telegram să numească un reprezentant local, iar compania s-a conformat în cele din urmă și a rămas online.

Platforma X a fost interzisă în mai multe țări, în principal unde sunt regimuri autoritare, precum Rusia, China, Iran, Myanmar, Coreea de Nord, Venezuela și Turkmenistan. Alte țări, cum ar fi Pakistan, Turcia și Egipt, au suspendat temporar X, în principal pentru a potoli disidența și tulburările.

X a fost interzisă și în Egipt după revoltele legate de primăvara arabă, însă accesul la platformă a fost ulterior restabilit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE