Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii olimpici vor primi mai mulți bani. Anunțul Guvernului

Guvernul a adoptat marţi o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 403/2017, prin care au fost mărite premiile anuale în bani acordate elevilor medaliaţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

Potrivit Guvernului, actul normativ asigură o flexibilizare şi o claritate a procesului de acordare a Grantului „Regele Carol I”, făcându-l operaţional complet, şi, totodată, actualizează valoarea granturilor, astfel încât acestea să devină atractive pentru studenţi.

Olimpiade internaționale

Pentru laureaţii la olimpiade internaţionale se acordă:

*6.000 euro pe an pentru medalia de aur/ premiul I, de la 4.000 euro actual;

*5.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, de la 3.500 euro actual;

*4.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, de la 3.000 euro actual;

*3.500 euro pentru menţiune, de la 2.500 euro actual.

Olimpiate naționale

Pentru laureaţii la olimpiade naţionale se acordă:

*4.000 euro pe an pentru medalie de aur/premiul I, de la 3.000 euro actual;

*3.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, de la 2.500 euro actual;

*3.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, de la 2.000 euro actual;

*2.500 euro pentru menţiune, de la 1.500 euro actual.

Pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale şi/sau pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală se acordă suma de 1.000 euro/an pentru fiecare participant la grant, de la 500 euro actual.

Pentru o echipă formată din cel puţin 2 studenţi, din care minim unul olimpic, proveniţi din una sau mai multe universităţi, pentru materiale, subansamble şi subcontractări pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate în echipă, cu care aceasta se prezintă şi se clasifică la concursuri internaţionale de prestigiu se acordă suma de 5.000 euro pe echipă de 2/an, cu creşterea cuantumului în funcţie de numărul studenţilor membri ai echipei formate.

Guvernul susţine că actualizarea valorii granturilor a fost necesară ca urmare a creşterii inflaţiei şi datorită obligaţiei corelative ca beneficiarul să se angajeze, pe o durată de minimum 4 ani, într-un institut sau organizaţie de cercetare-dezvoltare din România, astfel cum sunt definite de OG nr. 57/2002. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE