Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele plafonării adaosului comercial. Economist: "Ne putem aștepta la consecințe nefaste"

Guvernul le-a propus marilor magazine sa încheie un acord voluntar de scădere a adaosului comercial pentru alimentele de bază. De cealaltă parte, producătorii și procesatorii se tem că retailerii le vor oferi mai puțin pentru produsele vândute, pentru a nu pierde prin reducerea adaosului comercial.

Experții avertizează că plafonarea prețurilor la raft ar putea avea consecințe și mai grave asupra pieței. Profesorul de economie mondială, Christian Năsulea, spune că măsura încurajează comerțul pe piața neagră și duce la creșterea inflației.

Cristian Năsulea, profesor de economie mondială: "Sunt nenumărate motive pentru care această intervenție în piață este foarte, foarte proastă. Nu înțeleg cum nu s-a gândit nimeni în Guvern la partea practică: cum faci să aplici o astfel de Ordonanță de Urgență care să oblige producătorii să plafoneze.

În momentul în care începem să vorbim din ce în ce mai mult despre aplicarea unor praguri, cu forța, asupra pieței, mie îmi este foarte greu să îmi închipui un scenariu în care, din punct de vedere practic, poate fi urmărită această schemă, adaosul care este pus punctual pe anumite produse de către vânzători.

Orice intervenție pe care o facem în piață va complica lucrurile, va descuraja comercianții să cumpere sau să vândă produsele respective, va face să fie și mai dificil pentru producătorii români să intre pe piață cu cantitățile lor în așa fel încât acestea să ajungă în magazine și, în felul acesta, să scadă prețul.

În momentul în care avem intervenție din aceasta nesăbuită în piață, ne putem aștepta la consecințe nefaste. Pentru că în România vorbim de un set mai limitat de produse cărora să le fie aplicate aceste măsuri care contravin logicii și pieței, sper să nu avem inflație de 25%, însă clar efecte negative pentru consumatorul final vor exista dacă se introduce această Ordonanță de Urgență care să limiteze operatorii de pe piață să se comporte altfel decât le disctează regulile pieței."

Întrebat dacă ne-am putea confruntăm cu o lipsă de alimente la raft, Cristian Năsulea a spus că mai degrabă ne-am confrunta cu o mutare a tranzacțiilor către piața neagră.

Cristian Năsulea, profesor de economie mondială: "Există o probabilitate destul de mare să vedem lipsa anumitor produse de pe rafturi în perioada următoare.

În România, având în vedere că există producție la nivel local tocmai pentru aceste produse care sunt vizate, mai degrabă vom vedea o mutare a tranzacțiilor către piața neagră mai degrabă decât o dispariție a produselor. Oamenii cred că se vor descurca să aibă pe masă produsele dorite. Practic va avea de suferit tot bugetul de stat, pentru că în momentul în care aceste produse se vor muta pe piața neagră, încasările la bugetul de stat din taxe și impozite pentru aceste produse vor dispărea.

Vom avea o cascadă de efecte negative."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE