Alimentele de bază ar urma să aibă prețurile plafonate. Este vorba despre pâine, lactate, carne, ulei sau fructe și legume. Guvernul pregătește o ordonanță de urgență în acest sens, a mai anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Executivul le-a propus marilor magazine să încheie un acord voluntar de scădere a adaosului comercial pentru alimentele de bază. De cealaltă parte, producătorii și procesatorii se tem că retailerii le vor oferi mai puțin pentru produsele vândute, însă vor păstra prețurile ridicate la raft.
”Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate, avem toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ.
Asta înseamnă o scădere garantată a prețurilor. Aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ce se întâmplă dacă retailerii nu vor respecta acest acord și nu vor reduce din preț?
Dacă după primele 3 luni nu se vor observa rezultate și magazinele țin prețurile sus în continuare, guvernul este pregătit sa vină cu un act normativ de plafonare a adaosului comercial.
”Este clar că trebuie să fie o cifră vizibilă pentru consumator. Să fie clar comparabilă cu situația anterioară. Procentul s-ar putea să și difere, într-o oarecare măsură, de la un produs la altul, dar trebuie să fie evidentă scăderea respectivă”, spune directorul Asociației marilor rețele comerciale din România, George Bădescu.
Ce produse ar putea fi ieftinite
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că va există o scădere a preţului la unele produse alimentare de bază şi că această reducere nu va pune presiune pe producătorii români.
"Vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ, şi chiar aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare. Asta înseamnă o scădere garantată a preţului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populaţiei. Şi aici ne referim foarte clar la: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete. Vreau să subliniez foarte clar: va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest, sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat", a spus premierul, în debutul şedinţei de guvern de joi.
Recent, s-a încheiat o înțelegere asemănătoare și în privința laptelui, dar nu a fost observată o scădere la raft la prețul laptelui.
În toamna anului trecut, guvernul a plafonat prețul lemnului, însă această măsură a fost urmată de o penurie a lemnului de foc, pentru că nu a fost concret cum se întâmpla plafonarea.