Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două bombardiere rusești și două chinezești, care operau împreună, au fost interceptate de americani și canadieni

Legăturile din ce în ce mai strânse dintre Rusia și China par să se vadă și în acțiunile militare. Două bombardiere rusești și două chinezești au operat împreună pentru prima dată și au fost interceptate de americani și canadieni.

Incidentul a avut loc în apropiere de Alaska, în spațiul aerian internațional. Anunțul a fost făcut de comandamentul comun americano-canadian pentru apărare aerospațială nord-americană (NORAD).

Bombardiere rusești și chinezești, interceptate de americani și canadieni

"NORAD a detectat, urmărit și interceptat două avioane militare rusești TU-95 și două avioane militare chinezești H-6 care operau în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska. Avioane de vânătoare din Statele Unite și Canada au efectuat interceptarea. Avioanele militare ruse și chineze au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian. Nu reprezină o amenințare", a transmis NORAD, citată de AFP.

O persoană cu funcție oficială în domeniul apărării, citată de CNN, a precizat că interceptarea a fost făcută cu avioane americane F-16 și F-35 și cu avioane canadiene CF-18.

În acea zonă, astfel de interceptări ale aeronavelor rusești sunt destul de frecvente. Însă este pentru prima dată când avioanele chineze sunt interceptate acolo. Bombardierele chineze H-6 reprezintă o deviere a celor sovietice.

Rusia a acuzat SUA că "alimentează tensiunile în Arctica" şi a spune că nu sunt fondate afirmaţiile Armatei americane conform cărora intensificarea cooperării cu China în zonă ar influența stabilitatea regională.

Americanii susțin că, în zona arctică, Rusia a redeschis "sute de complexe militare din epoca sovietică", iar China urmăreşte resursele minerale şi noi rute de transport maritim.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE