Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine. Una a lovit cabana Capra, alta a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită.
Anchetatorii au deschis dosar penal pentru înşelăciune
Anchetatorii argeşeni au deschis un dosar penal după ce 60 de persoane au rămas blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea unei avalanşe, turiştii ajungând acolo pe un sector de drum închis circulaţiei, transmite Agerpres.
„În continuarea verificărilor privind evenimentul care a avut loc în noaptea de 4 spre 5 februarie, pe DN 7C, în zona unei unităţi de cazare turistică, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Albeştii de Argeş desfăşoară cercetări într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, conform art. 244 din Codul penal”, a anunţat, marţi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.
De asemenea, poliţiştii desfăşoară cercetări în vederea identificării şoferilor autovehiculelor care au fost avariate ca urmare a producerii avalanşei, pentru eliberarea autorizaţiilor de reparaţie auto şi luarea măsurilor legale care se impun.
„Până în prezent, a fost stabilită identitatea persoanelor care s-au aflat la unitatea de cazare turistică şi au fost identificate 14 autovehicule, însă până la emiterea prezentei comunicări nu a fost posibilă extragerea acestora, pentru constatarea avariilor şi întocmirea documentelor legale”, arată sursa citată.
Conform datelor transmise anterior de IPJ Argeş, DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.
UPDATE. 48 de turiști, dintre care 12 copii, sunt evacuați, duminică seară, de la Cabana Capra din Munții Făgăraș, după ce o avalanșă de mari dimensiuni a distrus clădirea.
Turiștii au fost îmbarcați în mijloace de transport. Unii dintre aceștia au optat să facă deplasarea către București și municipiul Pitești cu microbuze și o autospecială de primă intervenție și comandă, pe când alții efectuează deplasarea cu alte mijloace.
UPDATE Echipele de salvatori au început, duminică, coborârea celor 60 de persoane blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea unei avalanşe, anunţă Instituţia Prefectului Argeş.
„18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş acţionează în zonă împreună cu alţi 6 militari veniţi din Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea. Şase salvatori montani sunt în echipele de intervenţie. 10 poliţişti şi trei jandarmi montani acţionează în aceeaşi zonă. La Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turişti din Bucureşti, Timiş şi Argeş, iar 10 sunt membrii personalului”, se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Argeş.
Conform aceleiaşi surse, avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.
„Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte şapte avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra”, se mai menţionează în informare.
Intervenţia pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C - Transfăgărăşan, a început în cursul dimineţii.
Avertizare de risc foarte mare de producere de avalanșe
Meteorologii au emis duminică, pentru prima dată în această iarnă, o avertizare de risc foarte mare de producere de avalanşe la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară 246 de centimetri.
„Ridicăm totuşi la 5 (riscul de producere de avalanşe - n.r.), la peste 1.800 de metri în Munţii Făgăraş, pentru că a nins destul de mult”, a precizat meteorologul Narcisa Milian.
Riscul de producere de avalanşe poate fi de la 1 la 5, acesta fiind „riscul foarte mare”, maxim emis de meteorologi.
Știre inițială
Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, una a lovit cabana Capra, alta a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită.
60 de persoane sunt adăpostite în cabană. Administratorul Cabanei Capra spune că momentan au provizii de mâncare și alimentare cu energie.
În urma solicitării turiștilor de la unitatea de cazare, se deplasează forțele de intervenție ale pompierilor argeșeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane și victime multiple, două autospeciale de primă intervenție și comandă și două microbuze.
Se încearcă evacuarea acestora până la o altă unitate de cazare care se află la km 104 al Transfăgărășanului.
La misiune participă personal din partea Salvamont Argeș, IJJ Argeș și Secția Drumuri Naționale.
În ceea ce privește pagubele, mai multe mașini sunt îngropate în zăpadă, iar una dintre ferestrele cabanei a fost spartă de impactul puternic al avalanșei.
Nu se știe cum au ajuns turiștii la cabană. Transfăgărășanul este închis circulației de la kilometrul 104
Nu se știe însă cum au ajuns turiștii acolo în condițiile, în care Transfăgărășanul este închis circulației de la kilometrul 104. DN 7C este închis traficului, de la km 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar și prin indicator și barieră, la km. 104.
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecință.
Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor.
„Sunt avalanşe care se declanşează singure, fără victime, şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraş - n.r.), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe. Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor”, a declarat duminică, pentru Agerpres, directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei
O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei, în cursul nopţii, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook, „Avalanşe în Carpaţi” şi confirmate de directorul Salvamont Sibiu.
„Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor). În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari in zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, adaugă sursa amintită.
Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, un grad maxim de avertizare.