Legea IFN-urilor a intrat în vigoare. Clienții nu mai pot fi obligați să plătească dobânzi uriașe, iar la scadență clientul nu va trebui să returneze mai mult decât dublul sumei împrumutate.
Noile reglementări vin pentru protecția comsumatorilor, care ajungeau adesea să fie executați silit pentru că nu își permiteau să dea banii înapoi. Deși dobânzile au fost plafonate, Instituțiile Financiare Nebancare încă au oferte neactualizate pe internet.
Conform legii IFN-urilor, dobânda nu poate depăși 1% pe zi pentru creditele de consum de sub 25.000 de lei , iar la final Instituția Financiară Nebancară nu poate cere clientului mai mult de dublul sumei împrumutate.
Până acum, unii clienții ajungeau la mâna IFN-urilor care se comportau ca adevărați cămătari.
”Pentru 6.000 de lei am de plată 353.400 și ceva de lei. Nu puteam să fac de la o bancă pentru că eram în baza de date și aveam nevoie de niște bani. Pentru că aveam probleme cu glanda, mă îmbolnăvisem de glandă. Trebuia sa fac analize. Am găsit firma asta. Te duci acolo îți dă un teanc de hârtii. Nu te uiți că nu ai timp să le citești. Semnează aici, semnează aici. Și te trezești acasă când citești detaliat și te uiți la ele că ai de plată de la 6.000, nu mai știu cât era atunci... o sută și ceva de mii.”, a declarat Rodica, client IFN.
Dobânzi duble pentru IFN-uri
Rodica și-a permis să plătească doar un an, astfel că a fost executată silit de IFN-ul de la care s-a împrumutat.
Chiar dacă dobânzile au fost plafonate, pe internet găsim în continuare oferte de credit cu dobânzi duble față de noua limită stabilită prin lege.
Legea IFN vine și cu reglementari precise pentru cei care vor să se împrumute și pentru a face investiții imobiliare. Nu poate depăși cu 8 % valoare practicată de BNR, în acest moment maximul de 16%.
Legea dă dreptul și clienților care au deja credit de consum luat printr-o Instituție Financiar Nebancară să ceară plafonarea dobânzilor, cu condiția să nu aibă întârzieri la plată mai mari de 60 de zile.
Creditele de la IFN-uri sunt o soluție la îndemâna persoanele cu venituri mici. În ultimul an, românii s-au împrumutat cu aproape 1 miliard de lei de la aceste instituții, iar valoarea totală a creditelor luate se ridică la 78 de miliarde de lei.