O nouă investigație a Consiliului Concurenței vizează sectorul bancar, de data aceasta, pe tema scorului de credit acordat clienților care își doresc un împrumut. Inspectorii au verificat zece bănci, Biroul de Credit și Asociația Română a Băncilor și au ridicat documente, cu suspiciunea că ar exista înțelegeri în privința modului de calcul al acestui scor, denumit FICO de cei din domeniu. Este un element cheie pentru aprobarea dosarului, pentru că evaluează capacitatea unei persoane de a rambursa un credit.
Consiliul Concurenței vrea acum să afle dacă Biroul de Credit, la care băncile controlate sunt acționari, a limitat accesul românilor la împrumuturile bancare. În toamna anului trecut, zece bănci care participă la calcul ROBOR au fost controlate de instituția de concurență, după o perioadă de creștere galopantă a acestui indice care influențează dobânda unui credit.
Ce este scorul FICO și cum se calculează
Scorul FICO este un indicator în funcție de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit. Oricine dorește să obțină un împumut bancar poate să-și calculeze și singur acest scor FICO. Nu trebuie decât să răspundă unor întrebări referitoare la istoricul bancar, iar răspunsurile sunt transformate de un convertor bancar în acest scor FICO - care poate fi între 300 și 850. Astfel, atunci când se calculează acest scor de eligibilitate bancară, contează istoricul de plată (35%), ce credite are în derulare persoana care dorește un nou împrumut (30%), durata istoricului, adică de când a luat persoana respectivă primul credit (15%), ce creditele noi are (10%) și evident, ce tipuri de imprumuturi are (10%).
Cine obține peste 800 de puncte în urma completării chestionarului, este considerat un client foarte bun, cu șanse mari de a obține banii doriți. Persoanele care obțin sub 500 au șanse mai mici de a lua un împrumut. Este foarte important să avem un scor de credit ridicat dacă intenționăm să luăm un împrumut fie de la o bancă, fie de la un IFN, pentru că în mod evident, nici o bancă nu dorește să lucreze cu un rău platnic.
În plus, indiferent daca vorbim de istoric pozitiv sau negativ, scorul FICO se șterge o dată la patru ani. Datele despre istoricul bancar al fiecărui român sunt colectate de Biroul de Credite, instituție care are drept acționari 25 de bănci comerciale, și la care au acces toate instituțiile bancare din România.
Băncile încearcă să țină clienții captivi
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit la Euronews România despre investigația Consiliului Concurenței. În viziunea acestuia este posibil să vorbim despre refinanțări, băncile încercând în felul acesta să își țină clienții.
„Putem suspecta că este vorba de refinanțări pentru că în această perioadă foarte mulți români au încercat să-și refinanțeze creditele în tentativa de a plăti cât mai puțin la rate. Multe bănci au încercat practic să-și țină clienții, iar prin această restricționare la refinanțări îi ține captivi. De aici cred că pleacă inițiativa și această anchetă a Consiliului Concurenței. Trebuie să reținem că avem nevoie de venituri foarte mari pentru a lua credit în ziua de astăzi, de peste 8.000 de lei net pe lună. În al doilea rând, trebuie să nu fi avut restanțe la credite. Sunt din ce în ce mai atenți bancherii la restanțe. Dacă ai întârziat cu plata ratei 2-3 luni deja se aprinde un beculeț roșu la orice bancă din România și intri într-o zonă gri.
Oamenii trebuie să aibă grijă la rate, să își plătească la timp ratele, să nu existe întârzieri. Să fie de asemenea atenți la modificarea ratelor respective, pentru că indicii bancari se modifică și să aibă grijă ca dacă au plăți stabilite automat prin sistemul băncilor să nu plătească mai puțin decât rata. Oamenii trebuie să se uite de asemenea în piață, să vadă dacă nu există oferte de credite mai bune”, a spus Adrian Negrescu.