Singurul loc din Constanța unde pot fi depozitate deșeuri din construcții și demolări a fost închis de Garda de Mediu. Comisarii au găsit gunoaie menajere, periculoase pentru natură, îngropate printre ele. Depozitul se afla chiar în port, la mică distanță de Marea Neagră.
Anca Florina Paraschiv – comisar Garda de mediu Constanța: Asta este zona în care pe marginea ravenei au fost îngropate deșeuri în amestec, municipale cu inerte și potențial periculoase care nu au ce căuta aici.
Cele două hectare de teren, aflate în apropiere de localitatea Agigea, sunt administrate de Primăria Constanța. Taxa percepută de primărie de la persoanele fizice și juridice era de 6 lei pe tona de moloz.
Pescar: Uitați ce se aruncă. Pietroaie, gunoaie. Au spus că se aruncă inclusiv gunoaie menajere. Le aduce acolo le mută dincolo.
Controlul Gărzii de Mediu a venit în urma sesizărilor făcute de oamenii care reclamau un miros insuportabil. Comisarii au decis să sisteze activitatea pe platformă și au amendat Primăria Constanța cu 100 de mii de lei. În același timp, a fost deschis și un dosar de cercetare penală.
Steluța Popescu – comisar șef Garda de Mediu Constanța: Mare parte din ele s-au îngropat. Vorbim despre o zonă aflată în apropierea mării, sunt viețuitoare acvatice, este apa mării, este posibil să existe un pericol, acum trebuie făcute analize, instrumentat cazul și vom vedea.
Primăria Constanța a deschis propria anchetă
Primăria Constanța va ataca în instanță măsurile aplicate de Garda de Mediu.
Vergil Chițac, primarul Constanței: Știu că avem un protocol, știu că avem oameni de la serviciul nostru care trebuiau să stea acolo, dar va mai spun ceva, din cauza faptului că e seceta au ieșit la suprafață deșeuri de plastic, iar eu cred că sunt foarte vechi.
Autoritățile vor să cerceteze zona în amănunt, inclusiv prin săpături, dar și analize ale solului și apei mării pentru a vedea impactul gunoaielor asupra mediului.