Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deținerea de marijuana pentru consum propriu, dezincriminată de Curtea Supremă din Brazilia

Curtea Supremă din Brazilia a votat în favoarea dezincriminării deținerii de marijuana pentru consum propriu. Brazilia devine una dintre ultimele țări din America de Sud care ia o astfel de măsură pentru a diminua numărul de deținuți din închisori, relatează The Associated Press.

Decizia dezincriminării deținerii de marijuana pentru consum propriu a fost adoptată cu majoritate de voturi de Curtea Supremă din Brazilia, formată din 11 magistrați. Judecătorii urmează să stabilească ce cantitate maximă va fi considerată a fi pentru uz propriu și când va intra în vigoare hotărârea. Hotărârea ar putea fi luată miercuri.

Toți judecătorii care au votat pentru au afirmat că dezincriminarea ar trebui să se limiteze la deținerea de marijuana în cantități potrivite pentru uz personal. Vânzarea de droguri va rămâne ilegală.

În 2006, Congresul Braziliei a aprobat o lege cu scopul de a pedepsi persoanele prinse având asupra lor cantități mici de droguri, inclusiv marijuana, putând fi condamnate și la muncă în folosul comunității. Experții spun că legea a fost prea vag formulată și nu a stabilit o cantitate exactă pentru a ajuta autoritățile și judecătorii să diferențieze consumul personal de traficul de droguri.

Polițiștii au arestat în continuare persoane ce aveau asupra lor cantități mici de stupefiante și care au fost condamnate pentru trafic de droguri. Acest lucru a dus la creșterea numărului de deținuți din penitenciare.

"Majoritatea persoanelor aflate în arest preventiv și a celor condamnate pentru trafic de droguri în Brazilia sunt infractori la prima abatere, care aveau asupra lor cantități mici de substanțe ilicite, prinși în operațiuni de rutină ale poliției, neînarmați și fără nicio dovadă a vreunei legături cu criminalitatea organizată", a declarat Ilona Szabó, președintele Institutului Igarapé, o organizație specializată în siguranța publică.

Congresul a reacționat la deliberările în curs ale instanței supreme prin avansarea unei propuneri de înăsprire a legislației privind drogurile, care ar complica situația juridică legată de posesia de marijuana.

În aprilie, Senatul a aprobat un amendament constituțional care incriminează deținerea oricărei cantități de substanțe interzise. Comisia constituțională a Camerei inferioare a aprobat propunerea la 12 iunie, iar aceasta va trebui să treacă prin cel puțin o altă comisie înainte de a fi supusă unui vot.

În cazul în care legiuitorii adoptă o astfel de măsură, legislația ar avea prioritate față de hotărârea instanței supreme, dar ar putea fi totuși contestată pe motive constituționale.

Cultivarea de canabis în scop medical, permisă în Brazilia

În 2023, un tribunal brazilian a permis unor pacienți să cultive canabis pentru tratament medical, după ce, în 2019, autoritatea de reglementare în domeniul sănătății a aprobat reglementări pentru vânzarea de produse medicinale derivate din canabis. Însă Brazilia este una dintre puținele țări din America de Sud care nu a dezincriminat deținerea de cantități mici de droguri pentru consum personal.

Hotărârea Curții Supreme a fost cerută de mult timp de activiști și specialiști în drept, într-o țară în care populația din penitencire a devenit a treia ca mărime din lume. Criticii actualei legislații spun că persoanele prinse cu cantități mici de droguri sunt condamnate frecvent pentru trafic de droguri și trimise în închisori supraaglomerate, unde sunt forțate să se alăture bandelor de deținuți.

"În prezent, traficul este principalul vector de încarcerare în Brazilia", a declarat Cristiano Maronna, director al JUSTA, un grup al societății civile care se concentrează asupra sistemului de justiție.

Brazilia se situează după SUA și China în topul țărilor cu cea mai mare populație carcerală, potrivit World Prison Brief, o bază de date care urmărește astfel de statistici. Aproximativ 852.000 de persoane erau private de libertate în Brazilia în decembrie 2023, potrivit datelor oficiale. Dintre acestea, aproape 25% au fost arestate pentru posesie de droguri sau trafic de droguri. Închisorile braziliene sunt supraaglomerate, iar cetățenii de culoare sunt reprezentați în mod disproporționat, reprezentând mai mult de două treimi din populația carcerală.

Ca și în alte țări din regiune, precum Argentina, Columbia și Mexic, în Brazilia este permisă utilizarea canabisului în scopuri medicale, deși într-un mod extrem de restrictiv.

Țările care au legalizat consumul de marijuana

Uruguay a legalizat pe deplin consumul de marijuana, iar în unele state americane consumul recreațional pentru adulți este legal. În Columbia, posesia a fost dezincriminată de 10 ani, dar o lege care să reglementeze utilizarea marijuanei în scop recreativ pentru a putea fi vândută legal nu a trecut de Senat în august 2023. Columbienii pot transporta cantități mici de marijuana, însă vânzarea acesteia în scopuri recreative nu este legală.

Același lucru este valabil și pentru Ecuador și Peru. Atât distribuția, cât și posesia rămân ilegale în Venezuela.

Curtea Supremă din Argentina a decis în 2009 că este neconstituțional să penalizezi un adult pentru consumul de marijuana, dacă acesta nu dăunează altora. Legea nu a fost însă modificată, iar consumatorii sunt în continuare arestați, deși majoritatea cazurilor sunt respinse de judecători.

Uruguay a devenit prima țară care a legalizat marijuana în scopuri recreative în 2013, deși legea a fost pusă în aplicare abia în 2017. Întreaga industrie din Uruguay, de la producție la distribuție, se află sub controlul statului, iar utilizatorii înregistrați pot cumpăra până la 40 de grame de marijuana pe lună prin intermediul farmaciilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE