Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legislația privind consumul de marijuana în SUA va fi relaxată. Schimbare istorică după zeci de ani de politici dure

Administrația lui Joe Biden va slăbi restricțiile legate de consmul de marijuana. Demersul este văzut drept "o schimbare seismică", după zeci de ani de politici dure.

Informația a fost dată de Associated Press și confirmată de Politico, care citează cinci oficiali americani, sub protecția anonimatului. Ei au subliniat că decizia nu este încă parafată, dar a confirmat că demersul se îndreaptă către acest deznodământ.

Legislația privind consumul de marijuana în SUA va fi relaxată

Decizia radicală care va fi luată de Departamentul de Justiție vine ca urmare a răspândirii rapide a mai multor programe experimentale privind legalizarea canabisului în statele americane în ultimul deceniu. Este cea mai mare schimbare legislativă privind aceste droguri, în SUA, după mai mult de jumătate de secol.

"Dacă informațiile de astăzi se dovedesc adevărate, vom fi cu un pas mai aproape de a pune capăt războiului eșuat împotriva drogurilor", a declarat congressmanul Earl Blumenauer, într-un comunicat.

"Legea, odată publicată de Registrul Federal, va iniția un proces formal de elaborare a regulilor, așa cum este prescris de Congres în Legea Substanțelor Controlate", a spus Xochitl Hinojosa, directorul pentru afaceri publice al Departamentului de Justiție, citată de AP.

În ultimul deceniu, au avut loc schimbări majore în politicile privind canabisul, iar 24 de state - adică aproape jumătate din SUA - au legalizat posesia acestui drog pentru adulți. În plus, 38 de state au instituit programe privind utilizarea marijuanei în scop medical.

Canabisul va fi inclus în altă categorie, în SUA

În prezent, canabisul este clasificat în așa-numitul "Program I", adică în aceeași categorie cu heroina sau LSD, dacă ne referim la consumul abuziv. Odată cu viitoarea decizie a Departamentului de Justiție, această substanță ar fi mutată în "Programul III", alături de ketamină și câțiva steroizi anabolizanți, ceea ce înseamnă că este văzută drept potențial benefică din punct de vedere medical, precum și cu un potențial în ceea ce privește abuzul.

Odată publicată în Registrul Federal, regula propusă de reclasificare va trece printr-o perioadă de dezbateri publice înainte de a intra în vigoare. Iar propunerea mai trebuie revizuită de Biroul de Management și Buget al Casei Albe. Cu toate acestea, "asta nu înseamnă că marijuana ar urma să fie legalizată definitiv pentru uz recreațional", conform AP.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze, pentru moment.

În octombrie 2022, președintele Joe Biden a emis un ordin executiv prin care împuternicește Departamentul de Sănătate și Servicii Umanitare să efectueze o sinteză a tuturor cercetărilor disponibile privind canabisul și să spună dacă recomandă o necesitatea unei modificări a acestor clasificări.

"Cazierele judiciare pentru consumul și deținerea de marijuana au impus bariere inutile în calea angajării, cumpărării de locuințe și oportunităților educaționale. Prea multe vieți au fost date peste cap din cauza abordării noastre eșuate față de marijuana. Este timpul să îndreptăm aceste greșeli", spunea Biden, în decembrie.

În august 2023, HHS a trimis Departamentului de Justiție o informare cu o revizuire de 252 de pagini, în care recomandă modificarea Programului III. În acea revizuire, care a fost lansată public în ianuarie, HHS a concluzionat că marijuana este mai puțin dăunătoare decât alte droguri periculoase predispuse la abuz și că există dovezi palpabile pentru utilizarea sa medicală.

Majoritatea americanilor militează pentru relaxarea legislației în ceea ce privește canabisul

Decizia lui Biden de a relaxa restricțiile împotriva consumului de marijuana i-ar putea oferi un impuls politic, în special în rândul tinerilor alegători.

Există un sprijin puternic pentru legalizarea marijuanei, iar sondajele arată constant că aproximativ două treimi din americani susțin această politică. Un sondaj național recent a arătat că 65% dintre alegătorii probabili în vârstă de 18 până la 25 de ani și-au exprimat aprobarea pentru ca marijuana să fie clasificată într-o normă mai puțin strictă, conform legislației federale. În schimb, doar 14% dintre persoane și-au exprimat opoziția.

Însă de-a lungul timpului, Biden a susținut pedepse dure pentru infracțiunile legate de droguri, inclusiv cele legate de canabis, dar a declarat în mod repetat în ultimii ani că niciun american nu ar trebui să fie în închisoare pentru deținerea și consumul de droguri. În decembrie, Casa Albă a anunțat că acordă grațiere pentru persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni minore legate de marijuana, în statele federale și în Washington.

Totodată, reclasificarea canabisului în Programul III va ușura cercetările asupra acestei substanțe, ceea ce oamenii de știință și oficialii din sănătate și-au dorit de mult timp. De asemenea, vor fi făcute modificări în lege și în ceea ce privește comerțul de canabis, dar și ceea ce ține de partea fiscală. Astfel, reducerea fiscalității va stimula probabil o creștere semnificativă în industria canabisului "legal", care a înregistrat vânzări de aproximativ 35 de miliarde de dolari în 2023. Se estimează că veniturile vor depăși 70 de miliarde de dolari până în 2030.

Însă drogurile din Programul III sunt încă substanțe controlate și sunt supuse unor reguli și reglementări, iar persoanele care fac trafic cu ele ar putea să fie urmărite penal în continuare.

Se așteaptă însă și procese care să conteste decizia. Grupul anti-legalizare Smart Approaches to Marijuana a anunțat recent că va depune o petiție în numele cetățenilor pentru ca Departamentul de Justiție să treacă această substanță înapoi în Programul I.

Unii critici susțin că nu ar trebui să se schimbe nimic cu privire la marijuana și spun că aceasă reclasificare nu este necesară și că ar putea duce la "efecte secundare dăunătoare".

De cealaltă parte, alții susțin că marijuana ar trebui tratată așa cum este tratat alcoolul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE