Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la un fost jucător profesionist de poker, la oameni cu probleme cu legea. Ultimele ore în care partidele fac listele pentru alegerile parlamentare

Un fost jucător profesionist de poker, medici, politicieni cu probleme în justiție sau oameni cu ștate vechi, readuși în prim plan. Pe toți îi găsim pe listele partidelor pentru alegerile parlamentare.

Există și personaje care nu se vor regăsi pe buletinele de vot, din cauza problemelor cu legea. Sunt ultimele 48 de ore în care partidele mai pot înscrie candidați și acum se fac cele mai interesante mutări pe liste. Miza? Locurile eligibile pentru un post de parlamentar în viitorul Legislativ.

Ultimele ore în care partidele fac listele pentru alegerile parlamentare

Cu mai puțin de 48 de ore înainte de termenul limită pentru înscrierea candidaturilor la alegerile parlamentare, partidele fac ultimele mutări pe liste. Acum, miza nu este doar împotriva oponenților politici, ci chiar în interiorul formațiunilor. Unii candidați dispar de pe liste, ca urmare a acuzațiilor penale.

Alții sunt propulsați pe locuri eligibile, în funcție de prietenia cu liderii. Sunt și politicieni mai vechi care au fost scoși acum dintr-un con de umbră. Dar veți găsi în oferta electorală a partidelor și fețe noi, precum un fost jucător profesionist de poker.

Liderii PSD s-au reunit dimineață, în ședință, pentru a vota o dată în plus ceva ce, în mare parte, era deja prevăzut în Statutul formațiunii.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Principalul vot care s-a dat astăzi a fost acela obținut în unanimitate de a nu avea pe liste candidați care au probleme în justiție".

Printr-o mișcare intuitivă, câțiva dintre candidații social-democrați s-au retras de pe liste cu câteva ore înainte de ședință. Printre ei, și doi foști miniștri trimiși în judecată pentru abuz în serviciu: fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, și Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii.

Adrian Chesnoiu, deputat PSD: „A fost o decizie personală, care, cred eu, este una înțeleaptă și, așa cum mă cunoașteți cu toții, cred că este un gest de onoare și responsabilitate".

Cristian Popescu Piedone, pe listele PSD

În schimb, PSD a resuscitat figuri politice din vechea gardă, precum fostul premier Victor Ponta, care figurează primul pe lista din Dâmbovița, pentru Camera Deputaților. Mai mult, social-democrații au reluat prietenia cu cei câțiva membri ai PUSL, care au luptat împotriva lor la locale. De exemplu, Cristian Popescu Piedone va candida pentru un loc de senator pe listele PSD din Giurgiu.

Gabriela Firea, președintele PSD București, europarlamentar: „Cât privește prezența domnului Cristian Popescu Piedone, vă dați seama că nu a fost o decizie cu care eu să fiu fericită, pentru că domnia sa a luptat împotriva candidatului Partidului Social Democrat în București. Nu m-am opus, pentru că am înțeles rațiunea și argumentul. În politică sunt și nebuloase sau sunt și umbre și culori care nu ne plac, gri, maro...asta e situația."

La PNL, Deputatul Nelu Tătaru a fost scos de pe liste, după ce a devenit suspect într-un dosar de luare de mită. Liberalii au întâmpinat dificultăți când au fost întrebați de ce, în urmă cu doar patru luni, la alegerile locale, au susținut, în Iași, candidați cu probleme penale mult mai mari: Mihai Chirica, la primărie, și Costel Alexe, la Consiliul Județean.

Florin Roman, deputat PNL: „Statutul Partidului Național Liberal prevede că, în cazul în care există o condamnare, acea persoană nu poate fi candidat din partea Partidului Național Liberal. Nu avem situații de acest gen. La Nelu Tătaru, a fost o decizie a colegilor noștri, pentru că, la momentul respectiv, așa au considerat colegii noștri că e nevoie de această decizie."

Pe baza aceluiași raționament, liberalii au decis ca doi politicieni cu probleme în justiție să rămână pe listele la parlamentare. Sunt susținuți să candideze Andrei Baciu, în București, și Florin Cîțu, în Galați, ambii vizați de DNA, în dosarul vaccinurilor anti-Covid.

Pe liste își găsesc un loc eligibil și persoane considerate apropiate de președintele Klaus Iohannis. De pildă, consiliera prezidențială pe probleme de Sănătate, Diana Păun, va ocupa prima poziție pentru Senat, pe listele din Caraș-Severin. Ministrul Educației, Ligia Deca, va deschide lista la Senat, în Vâlcea. Iar Cristina Trăilă i-a luat locul lui Nelu Tătaru, în Vaslui.

Cristina Trăilă, deputat PNL: „Niciodată nu am avut o susținere expresă din partea unuia sau a altuia. Eu, cumva, sunt legată de acest județ, pentru că părinții mei sunt de acolo. Cunosc bine organizația."

Liberalii aduc și personaje mai noi pe scena politică. Pentru un fotoliu de senator, candidează, din partea liberalilor, și un fost jucător profesionist de poker, Marian Străchinescu, aflat pe prima poziție în Brăila. La USR, cap de listă sunt foștii primari care nu și-au reconfirmat mandatele în iunie. Printre ei, Clotilde Armand, de la sectorul 1, care este inculpată pentru conflict de interese.

Elena Lasconi, președintele USR: „Oamenii ăștia sunt nevinovați deocamdată. Și, așa cum spune legea, până nu există o sentință... Nu așteptăm o sentință definitivă și irevocabilă și dorim ca, în momentul în care există o sentință în primă instanță - dar trebuie să avem și părerea unui judecător - atunci vom face lucrul acesta."

Oameni cu notorietate și bani deschid listele Alianței pentru Unirea Românilor. Printre ei, oamenii de afaceri Gigi Becali și Mugur Mihăescu.

17 octombrie este data limită pentru înscrierea candidaturilor pentru alegerile parlamentare, care au loc pe 1 decembrie, între cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE