Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, s-a angajat vineri să „soluţioneze” războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, declaraţie făcută la New York alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul unei întrevederi foarte delicate cu acesta, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Trump spune că poate să soluționeze războiul din Ucraina
„Acest război nu ar fi trebuit niciodată să aibă loc, dar îl vom soluţiona”, a susţinut Donald Trump, fără a explica cum ar dori să procedeze în acest sens. El a descris acest conflict drept un „puzzle complex" şi a îndemnat la încheierea unui „acord just pentru toată lumea".
Într-o declaraţie înaintea întrevederii cu preşedintele Volodimir Zelenski, candidatul republican la preşedinţia SUA a promis că dacă va câştiga această cursă electorală va colabora atât cu Ucraina cât şi cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre acestea.
„Avem o relaţie foarte bună (cu Zelenski) şi, aşa cum ştiţi, eu am, de asemenea, o relaţie foarte bună cu preşedintele (rus Vladimir) Putin", a spus Trump. „Şi cred că dacă vom câştiga (alegerile), vom soluţiona asta foarte repede", a susţinut el în continuare, făcând referire la războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei. Zelenski „a trecut prin iad" şi "ţara sa a trecut prin iad", a mai remarcat candidatul republican.
„Sper că avem cele mai bune relaţii", a reacţionat preşedintele Zelenski, vizibil jenat. Dar "suntem de acord să spunem că trebuie să punem capăt războiului în Ucraina", a completat el.
„Cred că avem o opinie comună că războiul în Ucraina trebuie oprit şi că Putin nu poate câştiga, iar Ucraina trebuie să se impună. Şi doresc să discut cu dumneavoastră detaliile planului nostru", a mai spus preşedintele Zelenski înaintea discuţiei cu Donald Trump.
Aflat în SUA cu ocazia Adunării Generale a ONU, preşedintele ucrainean a folosit acest prilej pentru a-şi promova pe lângă administraţia americană ceea ce el numeşte „planul de victorie" al Ucrainei în războiul cu Rusia, despre care nu a oferit public detalii, dar l-a prezentat preşedintelui democrat Joe Biden şi candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris.
Potrivit unor oficiali americani, administraţia de la Washington este preocupată de faptul că acest plan al preşedintelui ucrainean nu cuprinde o strategie cuprinzătoare şi este doar puţin mai mult decât o cerere reîmpachetată de a primi mai multe arme şi de a fi ridicate restricţiile pentru folosirea în atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus a rachetelor cu rază lungă de acţiune primite de Ucraina ca ajutor militar din partea Occidentului. Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, notează Reuters.
Preşedintele Biden a anunţat joi un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de 7,9 miliarde de dolari, în timp ce Donald Trump a criticat receptivitatea administraţiei americane faţă de cererile de asistenţă formulate de preşedintele ucrainean.
„Continuăm să îi dăm miliarde de dolari cuiva care refuză să încheie un acord" cu Rusia pentru oprirea războiului, a spus Donald Trump referindu-se la preşedintele Zelenski, pe care l-a descris ironic drept "cel mai bun agent de vânzări de pe planetă".
De când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei în februarie 2022, Congresul SUA a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina, din care aproximativ 56 de miliarde reprezintă ajutor militar direct.