Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Dar eu cu cine votez?”. Marile partide și-au desemnat candidații pentru prezidențialele din 24 noiembrie

Cursa pentru Cotroceni se aglomerează. Marile partide și-au desemnat deja candidații. Unii și-au lansat campania cu fast sau și-au montat panouri electorale uriașe, alți posibili candidați încă ezită. Am încercat să aflăm de la oameni cum au ajuns la ei mesajele candidaților, cu aproximativ trei luni înaintea alegerillor prezidențiale.

În această notă și-a anunțat candidatura ultimul sosit în cursa pentru Cotroceni – Marcel Ciolacu, președintele PSD. 

„Nu știu de ce, mi s-a lipit de suflet, și, când stau aici la bănci, pe toate le aud așa! Cel puțin a vorbit frumos, și chiar dacă nu mi-a dat el în mână, a ținut cu noi, ne-a pus o vorbă bună așa.”, a spus un cetățean. 

Coleg de coaliție, dar contracandidat la prezidențiale. Tot luna aceasta, și-a anunțat candidatura și liderul PNL, Nicolae Ciucă. Până acum, în lipsa unul program electoral, politicianul s-a promovat cel mai mult prin cartea „Un ostaș în slujba țării”.

„Sufletul unei nații, viitorul unei generații” acesta este sloganul candidatei USR la alegerile prezidențiale. Bannerele uriașe cu  Elena Lasconi au început apară în țară încă din iulie.

„Trebuie o schimbare, am avut destui bărbați și n-au făcut nimic până acuma. Este un om mai apropiat de popor. A făcut lucruri bune acolo, la Câmpulung, unde e dânsa.”, a menționat un votant USR. 

George Simion: Promisiuni îndrăznețe și naționalism

Primul care și-a lansat candidatura, în urmă cu mai bine de două luni, este liderul AUR, George Simion. La scurt timp după, am început să auzim tot mai mult în spațiul public de „Planul Simion”. Printre cele mai îndrăznețe promisiuni ale liderului AUR este că va oferi case la doar 35.000 de euro, dacă va ajunge președintele României.

„Este un patriot, da, este un tânăr cu viziune largă, naționalist.”, a precizat un votant AUR. 

Și Diana Șoșoacă și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale din partea partidului SOS.

„După cum vorbește, cred că ar face foarte mult bine. Cred că ar mai dispărea din șmecheriile astea, din ăștia care fură, care… să-i mai pună la punct.”, a explicat un votant SOS. 

În timp ce unii candidați își montează panouri de promovare și își lansează programe electorale, alții încă nu și-au anunțat candidatura. Un exemplu este Mircea Geoană. Actualul secretar NATO a sugerat că va candida ca independent, însă abia după ce își încheie mandatul la Bruxelles.

Votant: „S-ar putea domnul Geoană, pentru că-l cunosc, pentru că a lucrat în afară, pentru că a învățat în afară.”

Reporter: „Cum îl percepeți pe domnul Geoană?” 

Votant: „Sincer. Ca o persoană sinceră.” 

Dintre independenți, cel mai recent intrat în cursă este fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, care spune că e gata să-și pună expertiza în slujba țării.

„Îmi place așa ca om, cum vorbește, un om diplomat eu îl văd diplomat.”, a mai spus un votant. 

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea, pe 8 decembrie. Până atunci, este încă timp să apară noi candidați în cursă, iar în cazul celor deja anunțați, programe electorale concrete.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE