Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursă strânsă pentru Primăria Sectorului 5. Care sunt principalele trei promisiuni electorale ale candidaților

Adrian Vigheciu, candidat PSD – PNL la Primăria Sectorului 5, a vorbit la Euronews România despre planurile sale pentru Sectorul 5. Acesta spune că pentru el, cuvântul cheie îl reprezintă „infrastructura”.

„Aș dori să aducem normalitatea în Sectorul 5. Din perspectiva mea, Sectorul 5 este clar cel mai subdezvoltat din București. Este ca o carie într-o dantură sănătoasă. Avem locuri întregi în Sectorul 5 unde nivelul de dezvoltare este sub nivelul comunelor limitrofe cu care se învecinează. Cuvântul cheie pentru mine este «infrastructură».

Indiferent că vorbim de infrastructura școlară, care este mult lăsată în urmă în Sectorul 5, și aici vorbim despre școli smart, clădiri eficiente energetic, dotate cu mobilier de secol XXI, cu condiții de bună desfășurare a orelor pentru copii. Că vorbim despre infrastructura rutieră care este atât de necesară pentru a interconecta Sectorul 5 cu cele două sectoare limitrofe, cât și cu zona Ilfov. Că vorbim de infrastructura rutieră, în ceea ce privește parcările, veți vedea că nu există nici un trotuar accesibil. Pe toate sunt parcate mașini. Aceste lucruri nu țin de o normalitate a Bucureștiului de an 2025”, a spus Adrian Vigheciu.

Alexandru Dimitriu, candidat din partea Dreptei Unite pentru Primăria Sectorului 5, a vorbit de asemenea despre planurile sale privind Sectorul 5. Acesta a spus că, pentru el, pe primul loc este învățământul.

„Un sector în care învățământul este pe primul loc, un sector în care nu sunt închise școli și grădinițe. Noi acum în Sectorul 5 avem închise trei școli: I.Gh. Duca, Tocilescu și 280 care din păcate funcționează doar parțial, și asta dintr-o evidentă incompetență a primarilor. Una dintre școli, Tocilescu, este închisă din 2018, de pe vremea primarului Daniel Florea.

Pe de altă parte, avem parcurile. Noi avem în acest moment zero parcuri serioase în administrarea Primăriei Sectorului 5 deschise. Avem parcul Sebastian, unicul parc serios din sector care este la primăria de sector, dar care este închis de 2 luni de zile. Eu îmi doresc să construiesc un parc de mari dimensiuni în zona Antiaeriană. Vorbim despre un teren de peste 90 de hectare. Vorbim despre un parteneriat public – privat. Acest teren va fi pus la dispoziția mediului de afaceri și fiecare felie din acest parc va fi făcut de mediul privat și vor avea bineînțeles dreptul să-și facă reclamă. Acest parteneriat ne va permite relativ rapid să avem un parc fără bani de la bugetul local”.

Top 3 priorități

În ceea ce privește principalele trei priorități în cazul în care ar ajunge primar, Adrian Vigheciu a spus că dorește să se concentreze pe „infrastructură școlară, infrastructură rutieră și zona de asistență socială”. Pe de altă parte, Alexandru Dimitriu spune că dorește să se concentreze pe „infrastructură școlară, spații verzi și piețe”.

Euronews România i-a invitat în dezbatere electorală pe toți candidații, iar pentru săptămâna aceasta, au confirmat George Simion - AUR, care va fi prezent miercuri seară și Nicușor Dan care va fi prezent în platou joi seară.

Dezbaterea electorală între candidați este cea mai corectă/eficientă cale de a convinge alegătorii într-o democrație, în campania electorală. De mai multe cicluri electorale, indiferent de tipul acestora, confruntările au dispărut, iar partidele, liderii, candidații le evita cu obstinație.

Alegătorii sunt astfel privați de cel mai important instrument de informare, înainte de exercitarea votului. Este de presupus că scăderea permanentă a prezenței la vot, sentimentul de inutilitate al alegerilor, lehamitea față de clasa politica în ansamblu, sunt generate și de lipsa informațiilor despre programele politice ale actorilor electorali.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE