Medicii spun că frigul, dar și reîntoarcerea în colectivitate, după două săptămâni de vacanță, vor contribui la creșterea numărului de infecții respiratorii în rândul copiilor. Temperaturile au scăzut brusc de luni, odată cu începerea școlii. În unele locuri din țară au fost diferențe de 15 grade celsius.
Chiar în ziua în care au reînceput cursurile, Ministerul Sănătății a venit cu recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor.
Spălatul mâinilor, folosirea șervețelului atunci când o persoană tușește sau strănută, aerisirea sălilor de clasă sau evitarea schimbului de obiecte personale între copii sunt sfaturile clasice pe care autoritățile le publică în fiecare an.
Și cadrele didactice, dar mai ales părinții trebuie să fie atenți la simptomele pe care le are copilul.
Veronica Floroiu, director grădinița Dumbrava Minunată: ”Realizăm în fiecare dimineață triajul epidemiologic la intrarea copiilor în grădiniță, aerisim sălile de clasă de câte ori este necesar, dezinfectăm. Ținem legătura cu părinții și comunicăm deschis astfel încât unii copii care prezintă simptome sunt ținuți acasă.”
Daciana Toma, medic de familie: ”Dacă începe sa aibă simptomatologie facem ceea ce știm ca am mai făcut și altă dată și a mai funcționat, antitermic ca e paracetamol ca e ibuprofen. Știm ce am mai folosit la copil și administrăm, picături de nas dacă e cazul, în niciun caz NU antibiotic, dacă avem suspiciune ca ar putea fi gripa facem un test de gripă ca sa putem sa initiezi un tratament specific.”
Foarte importantă este și temperatura. Specialiștii nu recomandă o temperatură foarte crescută în interior pentru ca adaptarea organismului la cea din exterior să nu fie brutală.
Daciana Toma, medic de familie: ”Deci trebuie să păstrăm totuși o temperatura un 2022 de grade e absolut ok să fie în casa, un alt aspect la care trebuie sa fim foarte atenți și de multe ori ne scapă este umiditatea din casa. În momentul în care faci caldura umiditatea scade foarte mult ori acest aer uscat ca să-i zicem așa din casa nu mai lasă aparatul respirator să funcționeze la parametrii lui normali.”
Mai, mult copiii nu trebuie îmbrăcați excesiv când ies afară. Regula celor trei straturi de haine ajută corpul să nu treacă printr-un șoc termic.
Ștefan Alexandru, manager marketing magazin articole sportive: ”Primul strat care ar trebui sa vina pe corp să fie o bluză care să permită evacuarea transpirației dar și păstrarea căldurii pe care corpul o emană în timpul activității, după care urmează al doilea strat, un strat de căldură care să ne protejeze de frigul de afară, și la fel să păstreze căldura pe care corpul o emană, iar al treilea strat este stratul impermeabil care să ne ferească de intemperiile vremii. Aerul este cel mai bun izolator și având mai multe straturi de aer atunci te izolezi foarte bine față de frigul sau de răceala de afară. Îmbrăcatul asta în straturi ajută foarte mult și pentru copiii de grădiniță sau de școala pentru ca părinții pleacă de acasă cu ei foarte înfofoliți, au două-trei bluzite pe ei, copii se pot dezbraca liniștiți la grădiniță când ajung, pot da una, două bluzițe jos.”
La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Sănătății anunța că în România nu se înregistrează în acest moment o epidemie de gripă. Potrivit reprezentanților instituției, numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.